Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2019

Εκτύπωση
Κατηγορία: 2019
Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 17 Μαρτίου 2020

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Πέμπτη, 9 Μαΐου 2019

 

 

Στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης σχετικά με την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη, το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας της Διεύθυνσης Μουσείων του ΥΠΠΟΑ πραγματοποιεί και φέτος την επικοινωνιακή δράση «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» με την διοργάνωση εκδηλώσεων για την εκπαιδευτική κοινότητα και το ευρύ κοινό.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας συμμετέχοντας για μια ακόμη χρονιά στην πανελλήνια δράση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2019 διοργανώνει σε συνεργασία με το Δήμο Καρπενησίου και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ευρυτανίας την Πέμπτη 9 Μαΐου 2019 και ώρα 10:00 π.μ. περίπατο στο λόφο του Αγίου Δημητρίου Καρπενησίου με παράλληλη ενημέρωση για την ιστορική πορεία των αρχαίων Ευρυτάνων σύμφωνα με τις γραπτές πηγές και τα αρχαιολογικά δεδομένα της περιοχής.

Ο λόφος του Αγίου Δημητρίου δεσπόζει στο μέσον της κοιλάδας, νότια του Καρπενησίου και σύμφωνα με τα δεδομένα της έρευνας κατοικήθηκε ήδη από τη μέση εποχή του Χαλκού (2000-1600 π.Χ.). Επιφανειακές ενδείξεις παρουσίας αρχαιοτήτων φανερώνουν την ανθρώπινη δράση σε μια στρατηγικής σημασίας θέση που ήλεγχε την χερσαία διάβαση στον άξονα Ανατολής – Δύσης, από την κοιλάδα του Σπερχειού προς την Αιτωλία και το αντίθετο.

Η περιοχή του Καρπενησίου φαίνεται ότι συνέχισε να κατοικείται κατά τους γεωμετρικούς και ελληνιστικούς χρόνους, με σημαντικότερη μαρτυρία τα σύνολα γυναικείων χρυσών κοσμημάτων του λεγόμενου «θησαυρού του Καρπενησίου» της Συλλογής Σταθάτου του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, τα οποία χρονολογούνται από τα τέλη του 4ου έως τις αρχές του 2ου αι. π.Χ.

 

Χρονική διάρκεια εκδήλωσης: 10.00π.μ.

Σημείο συνάντησης:

Εκκλησάκι Αγίου Δημητρίου στους πρόποδες του λόφου

Υπεύθυνη αρχαιολόγος: Αθανασία Τσόκα

 

 

 

Friday the 29th. Design by QualityJoomlaTemplates. ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων