Απολογισμός Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2019

Εκτύπωση
Κατηγορία: 2019
Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 17 Μαρτίου 2020

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΚΑΙ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ

 

 

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ

ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ, 7 Μαΐου 2019

 

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας, συμμετέχοντας στην δράση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» για το έτος 2019, διοργάνωσε αρχαιολογική περιήγηση και εκπαιδευτική δράση στο Λόφο του Αγίου Δημητρίου στο Καρπενήσι την Πέμπτη 9 Μαΐου 2019.

Στη δράση συμμετείχε η Γ΄ τάξη του 1ου Γυμνασίου Καρπενησίου. Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού περιπάτου στο χώρο και στο χρόνο, ανηφορίσαμε στο λόφο του Αγίου Δημητρίου, αναζητώντας τα ίχνη των αρχαίων Ευρυτάνων και την «επίκτητο Αιτωλία», σε έναν τόπο μεγαλειώδη και εντυπωσιακά άγριο, με πανύψηλες κορφές, βαθιά φαράγγια, ορμητικούς ποταμούς, περιηγηθήκαμε στις «ατείχιστες κώμες», στη γη του Εύρυτου και στη μυθική Οιχαλία.

Με οδηγό το Θουκυδίδη και το Στράβωνα προσπαθήσαμε να ανασυνθέσουμε την πολιτική και κοινωνική οργάνωση, την οικονομία και τις συνθήκες διαβίωσης, να ερμηνεύσουμε την αγνωστότατη «γλώσσαν» και την «ωμοφαγία» των αρχαίων Ευρυτάνων. Περιηγηθήκαμε στην κορυφή του λόφου και απαριθμήσαμε τους παράγοντες που καθόριζαν την επιλογή ενός τόπου για την εγκατάσταση και την οργάνωση οικιστικών δομών. Κατά τη διάρκεια του περιπάτου είδαμε από ψηλά τις αρχαίες διαβάσεις από τα ανατολικά προς τα δυτικά και από βορρά προς νότο και εντοπίσαμε ίχνη αρχιτεκτονικών δομών.

 

Thursday the 28th. Design by QualityJoomlaTemplates. ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων