Απολογισμός Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2019

Εκτύπωση
Κατηγορία: 2019
Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 17 Μαρτίου 2020

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΚΑΙ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ

 

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ , 18 Μαΐου 2019

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας συμμετέχοντας στον εορτασμό για την Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2019, «Τα Μουσεία ως κόμβοι πολιτισμού: το μέλλον της παράδοσης», πραγματοποίησε εκδήλωση, το Σάββατο 18 Μαΐου 2019 και ώρα 11:30 π.μ., στο Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας στην Υπάτη.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν ομιλία με θέμα: «Το νόμισμα ως πηγή γνώσης του παρελθόντος» και ξεναγήθηκαν στην μικρή περιοδική έκθεση « Εις χείρας … κατασχέσεις – παραδόσεις – δωρεές», η οποία σχεδιάστηκε με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων και πρόκειται να διαρκέσει έως την 31η Δεκεμβρίου 2019.

Σκοπός της έκθεσης είναι η παρουσίαση στο ευρύ κοινό αρχαίων αντικειμένων, κυρίως νομισμάτων που προέρχονται από παραδόσεις, κατασχέσεις και δωρεές, δεν αποτελούν προϊόντα ανασκαφικής ή άλλης αρχαιολογικής έρευνας και φυλάσσονται στις αποθήκες του Μουσείου με χρονικό ορίζοντα από τον 4ο αι. π.Χ. έως τον 17ο αι. μ.Χ.  

Η έκθεση διαρθρώνεται σε τέσσερεις ενότητες με την πρώτη ενότητα να είναι αφιερωμένη στην αρχαία Ελλάδα και Ρώμη, η δεύτερη στη βυζαντινή αυτοκρατορία από τον 4ο αι. μ.Χ. έως και την Κομνήνεια περίοδο. Η τρίτη ενότητα περιλαμβάνει τις εκδόσεις των κρατιδίων που βρίσκονται στην περιφέρεια του βυζαντινού κόσμου και εκείνων που δημιουργήθηκαν στον ελλαδικό χώρο μετά την άλωση της Πόλης από τους Φράγκους (1204) και η τελευταία είναι αφιερωμένη στη νομισματοκοπία των κρατιδίων (Δουκάτο Αθηνών, Πριγκιπάτο Αχαΐας ) που δημιουργήθηκαν στην ηπειρωτική Ελλάδα υπό ξένη κυριαρχία (Φράγκοι, Καταλανοί, κλπ.). Στην ίδια προθήκη ως υποενότητα θα παρουσιαστούν οι εκδόσεις της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας. Την υποενότητα των βενετσιάνικων νομισμάτων ολοκληρώνουν πέντε χάλκινες γκαζέτες, οι οποίες κόπηκαν για χρήση στις περιοχές της Δαλματίας, του Μοριά και της Κρήτης.

 

 

            

      

Friday the 29th. Design by QualityJoomlaTemplates. ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων