Δράση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αταλάντης με τίτλο ''Σήματα Morse''

Εκτύπωση
Κατηγορία: Εκπαιδευτικά προγράμματα
Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2020

                   Έπειτα από προφορική πρόσκληση της κ. Μαίρης Ζεκεντέ-Καρέντζου, όπως κάθε χρόνο το Αρχαιολογικό Μουσείο Αταλάντης ανταποκρίθηκε και άνοιξε τις πόρτες του σε 21 μαθητές σχολικής ηλικίας και σε 8 συνοδούς και πραγματοποιήθηκε στον αύλειο χώρο του Μουσείου η δράση με τίτλο: « Σήματα Morse». Η σημερινή δράση αποτελεί μέρος της Καλοκαιρινής εκστρατείας ανάγνωσης και δημιουργικότητας 2017( 15 Ιουνίου-8 Σεπτεμβρίου 2017) με τίτλο: «Από σημείο σε Σημείο», που πραγματοποιείται από το Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών με τη συμμετοχή 150 βιβλιοθηκών σε όλη την Ελλάδα.

            Στα πλαίσια της δράσης αφού έγινε αναφορά στην αναγκαιότητα των ανθρώπων για επικοινωνία και αποσαφηνίσθηκαν οι λόγοι (στρατιωτικοί –εμπορικοί, κοινωνικοί κλπ) που οδήγησαν στην επινόηση συστημάτων και συσκευών κωδικοποιημένης επικοινωνίας, έγινε αναφορά στον ηλεκτρικό τηλέγραφο καιστον κώδικα Morse στον οποίο γραπτά σημεία μεταδίδονται από τον ένα σταθμό στον άλλο με τη βοήθεια του ηλεκτρικού ρεύματος. 

            Στη συνέχεια αφού μοιράσθηκε στα παιδιά από την αρχαιολόγο εικονογραφημένο έντυπο με πληροφορίες για την επικοινωνία στην αρχαία Ελλάδα, έγινε αναφορά και συζήτηση για τις πρόδρομες μορφές επικοινωνίας, που εφαρμόσθηκαν στην αρχαιότητα, με ιδιαίτερη αναφορά στις Φρυκτωρίες, τους πύργους δηλαδή που κατασκευάζονταν σε κορυφές ή σε υπερυψωμένα σημεία και πάνω από τους οποίους οι πρώτοι διαβιβαστές, μέσω της φωτιάς και κατ΄ επέκταση του φωτός, έστελναν σε σύντομο χρονικό διάστημα μηνύματα σε μεγάλη απόσταση. Διευκρινίστηκε η έννοια της σύνθετης λέξης φρυκτωρία «φρυκτος»(πυρσός) και «ώρα» (φροντίδα) και έγινε αναφορά στην ταχύτατη μετάδοση της είδησης της άλωσης της Τροίας, από την Τροία στις Μυκήνες μέσω του δικτύου των φρυκτωριών που μετέδιδαν τα κωδικοποιημένα-προσυμφωνημένα μηνύματα με τη χρήση της φωτιάς.  Εν συνεχεία έγινε αναφορά στην εφεύρεση της Πυρσείας (οπτικός τηλέγραφος) που θεωρείται ο πρόδρομος του σύγχρονου τηλεγράφου και η οποία στην ουσία αποτελεί ένα σύστημα αναμετάδοσης μηνυμάτων με σαφές περιεχόμενο, το οποίο απαιτούσε πολλούς σταθμούς αναμετάδοσης. Το σύστημα αυτό που αποτελούνταν από δυο πεντάδες μεγάλων πυρσών, που διακρίνονταν σε μεγάλες αποστάσεις με την βοήθεια ειδικών στερεοσκοπικών διοπτρών, βασιζόταν στον συνδυασμό αναμμένων – σβηστών πυρσών από κάθε πεντάδα και ύστερα από ανάλογη αναγωγή σε ειδικές πλάκες με δυσδιάστατους πίνακες, μεταφραζόταν το κωδικοποιημένο μήνυμα με τα γράμματα του αλφαβήτου.   

Ακολούθησε συζήτηση και ερωτήσεις και τέλος τα παιδιά συμπλήρωσαν ατομικά φύλλα εργασίας τα οποία και παρουσίασαν κατά ομάδες, στα οποία μετέτρεψαν τα γράμματα του ονόματός τους σε κώδικα Morse και απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τα είδη κωδικοποίησης και τα συστήματα αναμετάδοσης κωδικοποιημένων μηνυμάτων που γνωρίζουν από την αρχαιότητα έως σήμερα. 

 

Thursday the 5th. Design by QualityJoomlaTemplates. ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων