ΚΑΘ΄ΟΔΟΝ...ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ 2004-2014

Εκτύπωση
Κατηγορία: 2015
Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 29 Αυγούστου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«καθ΄οδόν... Αρχαιότητες και Δημόσια Έργα στη Φθιώτιδα 2004-2014»

 

ΝΕΑ EΚΘΕΣΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΥΡΗΜΑΤΩΝ

ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΗΜΕΡΑΣ ΜΟΥΣΕΙΩΝ

 

Μια σημαντική έκθεση ανοίγει τις πύλες της στο κοινό στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας, με την υποστήριξη της ΔΕΥΑ Λαμίας και του Δήμου Λαμιέων, εγκαινιάζει τη Δευτέρα 18 Μαΐου 2015, ώρα 18.00, την Περιοδική Έκθεση Αρχαιολογικών Ευρημάτων «καθ΄ οδόν. Αρχαιότητες και Δημόσια ΄Εργα στη Φθιώτιδα 2004-2014».

Αντικείμενο της έκθεσης αποτελεί το υλικό το οποίο έφερε το φως η αρχαιολογική σκαπάνη την τελευταία δεκαετία με αφορμή την κατασκευή Μεγάλων Έργων (Νέα Σιδηροδρομική Γραμμή, Αυτοκινητόδρομος ΠΑΘΕ, Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας Ε65) σε διάφορες θέσεις στη Φθιώτιδα, και έργων υποδομής σε τρία αστικά κέντρα, τη Λαμία, την Αταλάντη και τη Στυλίδα. Η έκθεση εγκαινιάζεται στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2015.

To Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει το ρόλο των μουσείων στην σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 την 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Κάθε χρόνο η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη σε ένα θέμα  που αφορά στα μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Για το 2015 το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων έχει επιλέξει το θέμα «Μουσεία για μια βιώσιμη κοινωνία», επιθυμώντας να επισημάνει τη δυνατότητα που έχουν τα μουσεία να προβάλλουν πρότυπα για μια κοινωνία λιγότερο καταναλωτική, πιο ανοικτή σε συνεργασίες, με σεβασμό στα οικοσυστήματα: μια κοινωνία με προοπτικές.

Η εκδήλωση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και των Δήμων Λοκρών, Μώλου-Αγίου Κωνσταντίνου και Στυλίδας, με συνεργαζόμενους φορείς το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας - Τμήμα Ανατολικής Στερεάς, τον Εξωραϊστικό-Εκπολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Λαμίας, το Πνευματικό Κέντρο Ρουμελιωτών, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Στυλίδας-Υπάτης, τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Οίτης και τους Φίλους Κινηματογράφου Λαμίας.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επιστημονική ημερίδα (18.00-20.00) στο Συνεδριακό Κέντρο του Κάστρου Λαμίας, στην οποία οι αρχαιολόγοι της Εφορείας θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των ανασκαφών τους, εγκαίνια της έκθεσης (20.00-21.00) στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων του Μουσείου και Μουσική Εκδήλωση (21.00-22.00) στον Αρχαιολογικό Χώρο του Κάστρου.

Παράλληλα, την Κυριακή 17 Μαΐου ώρα 12.00, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αταλάντης, εγκαινιάζεται η περιοδεύουσα έκθεση «Φυτά και Πολιτισμός στην ιστορία της Ευρώπης» ενώ στο Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας στην Υπάτη θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Μαΐου από 10.30 έως 13.30.

Η είσοδος στα μουσεία στη 18 Μαΐου και στις εκδηλώσεις στη διάρκεια του εορτασμού θα είναι ελεύθερη.

 

 

 

 

 

 

Το ενημερωτικό φυλλάδιο της έκθεσης:

https://drive.google.com/file/d/0B-AdqeJfNxEYbDVkRkxyRjNRZEE/view

Tuesday the 5th. Design by QualityJoomlaTemplates. ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων