ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΣΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ

Εκτύπωση
Κατηγορία: 2015
Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 29 Αυγούστου 2016

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ 

ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΚΑΙ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΥ

 Πλημμύρησαν από κόσμο τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι της Φθιώτιδας με την Πανσέληνο

 

Περισσότερα από 6.000 άτομα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας συρρέοντας στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους από το ένα άκρο της Φθιώτιδας στο άλλο για να απολαύσουν το ολόγιομο φεγγάρι, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων για τον εορτασμό της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου. Οι εκδηλώσεις, που έχουν γίνει πλέον θεσμός, γνωρίζουν κάθε χρόνο και μεγαλύτερη επιτυχία, χάρη στο συνδυασμό των καλλιτεχνικών και πολιτιστικών δρώμενων με το περιβάλλον των μνημείων και την πανσέληνο.

 

Για την διοργάνωσή τους η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας συνεργάστηκε με τους κατά τόπους Δήμους, τον Δήμο Λαμιέων, τον Δήμο Δομοκού, τον Δήμο Λοκρών και τον Δήμο Αμφίκλειας-Ελάτειας, αλλά και εκπολιτιστικούς συλλόγους, προσφέροντας ένα πλούσιο και πολυδιάστατο πρόγραμμα, το οποίο απήλαυσαν οι παρευρισκόμενοι στο Κάστρο και το Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας, στο Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας στην Υπάτη, στην Ακρόπολη της Πρόερνας στο Νέο Μοναστήρι, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αταλάντης και στην Αρχαιολογική Συλλογή Ελάτειας.  

 

Μουσικές παραστάσεις, όπως του Παντελή Θαλασσινού στην Πρόερνα, των Χρυσόστομου Μαλάτου και Ειρήνης Τασούλα στο Κάστρο Λαμίας, της ‘’Χορωδίας Αταλάντης’’ και της ανδρικής χορωδίας ‘’Η Πρόοδος’’ στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αταλάντης, των Γιώργου Λάμπρου και Γιώργου Μόσχου στην Αρχαιολογική Συλλογή Ελάτειας και του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Υπαταίων ‘’ΟΙ ΑΙΝΙΑΝΕΣ’’ στο Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας στην Υπάτη, εικαστικά δρώμενα (ομαδική έκθεση των μελών του Ομίλου καλλιτεχνών ΑΡΤΙΟΝ στο Κάστρο Λαμίας και θεματική έκθεση ζωγραφικής του Βασίλη Σίμου στο Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας στην Υπάτη) και, τέλος, ξεναγήσεις από αρχαιολόγους της Εφορείας στις μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις όλων των μουσείων, μάγεψαν τους επισκέπτες και τους οδήγησαν σε ένα ονειρικό ταξίδι, προσφέροντας ταυτόχρονα ενημέρωση για το σημαντικό αρχαιολογικό έργο που επιτελείται στην περιοχή και αναδεικνύοντας την ιστορία της και τον μνημειακό της πλούτο.

 

H έκθεση ζωγραφικής του Βασίλη Σίμου στο Βυζαντινό Μουσείο στην Υπάτη θα παραμείνει ανοιχτή έως τα τέλη Σεπτεμβρίου και οι περιοδικές εκθέσεις «Καθ΄ οδό…Αρχαιότητες και Μεγάλα Δημόσια Έργα στη Φθιώτιδα 2004-2014» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας και «Φυτά και Πολιτισμός στην ιστορία της Ευρώπης» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αταλάντης έως 31-12-2015.

 

Η αναζωογόνηση των μνημείων και το άνοιγμα των μουσείων με ελεύθερη είσοδο,  προκειμένου το πολιτιστικό μας κεφάλαιο να γίνει γνωστό στο ευρύ κοινό, αποτελεί τον κύριο στόχο της διοργάνωσης, ο οποίος επιτυγχάνεται σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό τα τελευταία χρόνια, χάρη στη θερμή υποστήριξη των εκδηλώσεων από το φυλακτικό προσωπικό και όλους τους υπαλλήλους της Εφορείας. 

 

 2015

Κάστρο Λαμίας Πανσέληνος 2015

 

    2015

Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας στην Υπάτη Πανσέληνος 2015

 

  2015

Ακρόπολη Πρόερνας Αεροφωτογραφία Πανσέληνος 2015

 

   2015 

Αρχαιολογικό Μουσείο Αταλάντης  Πανσέληνος 2015

 

A  2015

Aρχαιολογική Συλλογή Ελάτειας Πανσέληνος 2015

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΣΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ

ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

 

  

Στο  φ ω ς  του  φ ε γ γ α ρ ι ο ύ  θα λουστούν για μια ακόμη φορά τα μουσεία και τα μνημεία της Φθιώτιδας και θα υποδεχτούν το κοινό με μια ποικιλία καλλιτεχνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων με ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ, στο πλαίσιο του εορτασμού της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου από το Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, το βράδυ του Σαββάτου  29  Α υ γ ο ύ- σ τ ο υ  2015.

 

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας - σταθερή στην πολιτική της για το άνοιγμα των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων της περιοχής στο κοινό, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση και ανάδειξη του ντόπιου καλλιτεχνικού δυναμικού- και οι Δήμοι Λαμιέων, Λοκρών, Αμφίκλειας–Ελάτειας και Δομοκού, προσκαλούν τους κατοίκους της Φθιώτιδας, από το ένα άκρο της στο άλλο, να απολαύσουν την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο στις 29/8 με ποιοτικές εκδηλώσεις κοντά στον τόπο διαμονής τους.

Συναυλίες, μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις, εκθέσεις ζωγραφικής και ξεναγήσεις στις μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις διοργανώνονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας, στο Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας στην Υπάτη, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αταλάντης, στην Αρχαιολογική Συλλογή Ελάτειας και στην Ακρόπολη της Πρόερνας στο Νέο Μοναστήρι.

Την προσπάθεια στηρίζουν πολιτιστικοί σύλλογοι, όπως ο Σύλλογος Υπαταίων ‘’ΟΙ ΑΙΝΙΑΝΕΣ’’, ο Όμιλος Καλλιτεχνών Λαμίας ‘’ΑΡΤΙΟΝ’’, ο Μουσικός Πολιτιστικός Σύλλογος Αταλάντης ‘’ΧΟΡΩΔΙΑ ΑΤΑΛΑΝΤΗΣ’’, η Ανδρική Χορωδία Αταλάντης ‘’Η ΠΡΟΟΔΟΣ’’ καθώς και το φυλακτικό προσωπικό και οι αρχαιολόγοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας, χωρίς την άμεση ανταπόκριση των οποίων η πραγματοποίηση των εκδηλώσεων δεν θα ήταν δυνατή.

Ξεχωριστής σημασίας γεγονός αποτελεί η διοργάνωση της πρώτης, μετά την πρόσφατη απώλειά του, θεματικής έκθεσης του διακεκριμένου εικαστικού και δασκάλου Βασίλη Σίμου, στο Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας στην Υπάτη, η οποία σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας πορείας για το έργο του, χωρίς εκείνον, με αφετηρία τον τόπο καταγωγής του. 

efafe simos 1

  

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

 

Κάστρο – Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας

Συνδιοργάνωση με τον Δήμο Λαμιέων

 1. 1.Μουσικό σχήμα με τους Χριστόφορο Μαλάτο (κιθάρα) και  
  την Ειρήνη Τασούλα (τραγούδι).
 2. 2.Ομαδική υπαίθρια έκθεση ζωγραφικής του Ομίλου  καλλιτεχνών Λαμίας ΑΡΤΙΟΝ στον περιβάλλοντα χώρο του Μουσείου (στο δυτικό προαύλειο). Η έκθεση θα περιλαμβάνει περί τα 30 έργα των καλλιτεχνών - μελών του Ομίλου.
 3. 3. Δημόσια Έργα στη Φθιώτιδα 2004-2014".

Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό 18:00 έως 1:00.

 

Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας  στην Υπάτη

Συνδιοργάνωση με τον Δήμο Λαμιέων

 1. Έκθεση ζωγραφικής του Βασίλη Σίμου με τίτλο "ΥΠΑΤΗ ΓΕΝΕΘΛΙΟΣ ΓΗ: Ο τόπος, οι άνθρωποι, ο καλλιτέχνης" στον προαύλιο χώρο του Μουσείου. Τα 12 έργα του ζωγράφου στη συνέχεια θα εκτεθούν στον προθάλαμο του μουσείου έως το τέλος Σεπτεμβρίου.
 2. Μουσικοχορευτική εκδήλωση με την χορευτική ομάδα του    Πολιτιστικού Συλλόγου Υπάτης "ΟΙ ΑΙΝΙΑΝΕΣ".
 3. Ξεναγήσεις του κοινού στις μόνιμες συλλογές του Μουσείου.

Συνεργαζόμενος φορέας: Επιμορφωτικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος Υπαταίων  "ΟΙ ΑΙΝΙΑΝΕΣ".

Το Μουσείο θα παραμείνει ανοικτό για το κοινό 19:00 έως 24:00.

 

Αρχαιολογικό Μουσείο Αταλάντης

Συνδιοργάνωση με τον Δήμο Λοκρών

 1. Μουσική βραδιά με τους: α) Μουσικό και Πολιτιστικό Σύλλογο «Χορωδία Αταλάντης» υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της κ. Αντιγόνης Κερετζή. β) Ανδρική χορωδία Αταλάντης ‘’Η Πρόοδος’’  υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του κ. Γεωργίου Κοσμίδη.
 2. Θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις για το κοινό στην περιοδική έκθεση "Φυτά και Πολιτισμός στην Ιστορία της Ευρώπης" που φιλοξενείται στο Μουσείο έως 31.12.2015.

Το Μουσείο θα παραμείνει ανοικτό για το κοινό 19:00 έως 24:00.

 

Αρχαιολογικός Χώρος Πρόερνας – Νέο Μοναστήρι

Συνδιοργάνωση με τον Δήμο  Δομοκού   

Μουσική συναυλία με επικεφαλής τον μουσικό και συνθέτη  Παντελή Θαλασσινό και ενδεκαμελές μουσικό συγκρότημα.

Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό 18:00 έως 1:00.

 

Αρχαιολογική Συλλογή Ελάτειας

Συνδιοργάνωση με τον Δήμο Αμφίκλειας - Ελάτειας

 1. Μουσικό σχήμα με τους Γιώργο Λάμπρου (κιθάρα, τραγούδι) και Γιώργο Μόσχο (έγχορδα).
 2. Ξεναγήσεις του κοινού στην Αρχαιολογική Συλλογή.

Η Αρχαιολογική Συλλογή θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό από 20:00 έως  23:00.

 

 

   oles efafe panselinos 2015

 

Tuesday the 5th. Design by QualityJoomlaTemplates. ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων