Παρουσίαση έργου: "Αποκατάσταση και ανάδειξη Μεσαιωνικού Κάστρου Υπάτης"

Εκτύπωση
Κατηγορία: 2015
Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2016

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Με σύμμαχο τον καιρό και ένα λαμπερό ήλιο στην καρδιά του χειμώνα πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία από τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστα Μπακογιάννη τα εγκαίνια του Μεσαιωνικού Κάστρου της Υπάτης, το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015 στις 11 το πρωί. 

 

Fig.1

 

Το έργο της «Αποκατάστασης και Ανάδειξης του Μεσαιωνικού Κάστρου της Υπάτης», ενταγμένο στο Επιχειρησιακό  Πρόγραμμα Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας -Ηπείρου 2007-2013, υλοποιήθηκε από το 2011 έως τον Οκτώβριο του 2015 από την 24η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων/Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας και παραδόθηκε ολοκληρωμένο στο κοινό, για να αποτελέσει ένα ιδανικό προορισμό φυσιολατρικού και αρχαιολογικού περίπατου, χάρη στις υποδομές τις οποίες διαθέτει πλέον το κάστρο, στο μαγευτικό τοπίο του Εθνικού Δρυμού της Οίτης και στην εξαιρετική θέα στην κοιλάδα του Σπερχειού.

 

Fig. 2 

 

Στην εκδήλωση, την οποία διοργάνωσαν η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας, με τη συνεργασία του Δήμου Λαμιέων και του  Πολιτιστικού Συλλόγου Υπαταίων οι Αινιάνες, παραβρέθηκαν επίσης ο Βουλευτής Φθιώτιδας κ. Απόστολος Καραναστάσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας κ. Θύμιος Καραΐσκος, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Νίκος Σταυρογιάννης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Φθιώτιδας και πολύς κόσμος, οι οποίοι στη συνέχεια περιηγήθηκαν στο χώρο της ακρόπολης με τη συνοδεία των στελεχών της Εφορείας Αρχαιοτήτων, προκειμένου να ενημερωθούν από τα πλέον αρμόδια χείλη για τις εργασίες και τα αρχαιολογικά ευρήματα..

 

Fig.3 

 

Την εκδήλωση έκλεισαν τα μέλη του χορευτικού συγκροτήματος του Πολιτιστικού Συλλόγου Υπαταίων «Οι Αινιάνες», οι οποίοι χόρεψαν στο ρυθμό του δημοτικού τραγουδιού του Κάστρου και προσέφεραν σπιτικά γλυκίσματα και ποτά στους παρευρισκόμενους.

 

Fig.4 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

 

ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΚΑΙ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ

 

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

FOTO

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών στο πλαίσιο του έργου «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΥΠΑΤΗΣ, Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ», η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας ανοίγουν τις πύλες του Κάστρου στο κοινό το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015, ώρα 11.00 π.μ. Εκπρόσωποι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας θα βρίσκονται στο χώρο έως τις 2.00 μ.μ. για να συνοδεύσουν στην περιήγησή τους ομάδες επισκεπτών και να παρουσιάσουν τα αρχαιολογικά ευρήματα και τις εργασίες.

Το έργο, ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας - Ηπείρου (EΣΠΑ 2007-2013), υλοποιήθηκε απολογιστικά και με αυτεπιστασία από την 24η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων/Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας, από το 2011 έως το 2015.

Πραγματοποιήθηκαν εργασίες αποψίλωσης, καθαρισμού, αποχωματώσεων, διερεύνησης και αποκάλυψης των αρχαιολογικών καταλοίπων για τη συλλογή πρόσθετων στοιχείων για τη δομή, την οργάνωση και την ασφαλή χρονολόγηση της καστροπολιτείας. Στο χώρο της ακρόπολης διενεργήθηκαν εργασίες άρσης ετοιμορροπίας, στερέωσης, αρμολόγησης και αποκατάστασης των ευπαθών τμημάτων της τοιχοδομίας του οχυρωματικού περιβόλου και των κτισμάτων στο εσωτερικό της. Για τη βελτίωση της προσβασιμότητας κατασκευάστηκαν διάδρομοι περιήγησης, πλατώματα στάσης-θέασης επισκεπτών, προστατευτικά κιγκλιδώματα και κλίμακα ανόδου. Τοποθετήθηκαν ενημερωτικές πινακίδες, εκδόθηκε έντυπο ενημερωτικό υλικό και εγκαταστάθηκε εξωτερικός ηλεκτροφωτισμός, για την ενίσχυση της εποπτικότητας και την πληρέστερη ανάδειξη του μνημείου. Τέλος, στο προαύλιο του Βυζαντινού Μουσείου Φθιώτιδας στην Υπάτη, τοποθετήθηκε τηλεσκόπιο και ενημερωτική πινακίδα σχετικά με το έργο.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την συνεργασία του Δήμου Λαμιέων και του Πολιτιστικού Συλλόγου Υπαταίων ‘’Οι Αινιάνες’’.

Λόγω της προβληματικής βατότητας του δρόμου και της περιορισμένης δυνατότητας αναστροφής, η μετάβαση στο χώρο του Κάστρου, από την διασταύρωση της επαρχιακής οδού Λουτρών Υπάτης - Υπάτης / Αγροτικού Δρόμου προς Αγία Κυριακή, θα πραγματοποιείται από τις 11.00 π.μ. έως τις 1.00 μ.μ. ανά μισή ώρα με μικρό λεωφορείο (δωρεάν).

 

Η ΥΠΑΤΗ Το όνομα Υπάτη αναφέρεται για πρώτη φορά από τον Αριστοτέλη. Η Υπάτη, ΄Υπατα ή Υπάτα στην αρχαιότητα, Νέαι Πάτραι, Νεόπατρα ή Λα Πάτρια στη Βυζαντινή περίοδο και Πατρατζίκ την περίοδο της Τουρκοκρατίας, διετέλεσε κατά σειρά πρωτεύουσα του κράτους των Αινιάνων και έδρα του κοινού τους από τον 4ο αι. π.Χ., έδρα της Αιτωλικής Συμπολιτείας τον 2ο αι. π.Χ., έδρα επισκοπής από τον 4ο αι. μ.Χ. και μητρόπολης τον 10ο αι., πρωτεύουσα του κρατιδίου των Νέων Πατρών ή της Μεγάλης Βλαχίας στους ύστερους βυζαντινούς χρόνους και δεύτερη πρωτεύουσα της Ελλάδας μετά την Αθήνα, ως πρωτεύουσα του δουκάτου των Αθηνών και Νέων Πατρών την περίοδο της Καταλανοκρατίας. Διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο στα γεγονότα της επανάστασης του 1821 και έγινε ολοκαύτωμα από τους Γερμανούς τo 1944, θυσιάζοντας, μαζί με το ανθρώπινο δυναμικό, την πολιτιστική κληρονομιά της.

H ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΗΣ ΥΠΑΤΗΣ βρίσκεται στην κορυφή ενός απόκρημνου βράχου στα νότια του σύγχρονου οικισμού. Σύμφωνα με τους κανόνες της μεσαιωνικής οχυρωματικής αρχιτεκτονικής, αποτελούσε μέρος ενός ολοκληρωμένου αμυντικού συστήματος, το οποίο αναπτυσσόταν στη βόρεια πλαγιά του λόφου, και το έσχατο καταφύγιο των υπερασπιστών της καστροπολιτείας σε περίπτωση επιθέσεων. Η κύρια οικοδομική φάση της κατασκευής των τειχών ανάγεται στον 13ο αι., κατά την ηγεμονία του Ιωάννη Α΄ Άγγελου Δούκα Κομνηνού του Νόθου. Οι Καταλανοί κατασκεύασαν ενδεχομένως τον κυκλικό πύργο της νοτιοδυτικής γωνίας και μερίμνησαν για τη συντήρηση των ήδη υφιστάμενων οχυρωματικών κατασκευών. Η τελευταία, πρόσκαιρη χρήση του χώρου, ως φυλακίου στρατιωτικού αποσπάσματος, ανάγεται στην περίοδο του Εμφυλίου Πολέμου.  

 

PROSKLISI HYPATI

 AFISA HYPATI

 

 

 

 

Tuesday the 5th. Design by QualityJoomlaTemplates. ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων