ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ 2016

Εκτύπωση
Κατηγορία: 2016
Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Πέμπτη 26 Μαΐου & Παρασκευή  27 Μαΐου 2016

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ

 

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας, συμμετέχοντας στην πανελλαδική δράση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με τίτλο «ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ», διοργάνωσε, σε συνεργασία με άλλους φορείς, περιηγήσεις και εκπαιδευτικές ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία αρμοδιότητάς της, με επιτυχία και σημαντική συμμετοχή μαθητών και κοινού.

 

Πέμπτη 26 Μαΐου  2016 :

Στην αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Λαμιέων, σχολικές ομάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ενημερώθηκαν για τα χαρακτηριστικά στοιχεία των κάστρων και των οχυρώσεων διαχρονικά. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε σε εκείνα που βρίσκονται στην περιοχή του Μαλιακού κόλπου και στην κοιλάδα του Σπερχειού ποταμού μέσω της ομιλίας της αρχαιολόγου της Εφορείας, κας Αθανασίας Τσόκα με θέμα «Κάστρα και οχυρώσεις. Τα πέτρινα μονοπάτια της πολιτιστικής  μας κληρονομιάς». Ακολούθησε παρουσίαση τριών ταινιών μικρού μήκους με κινούμενα σχέδια  (animation) για: α) το κάστρο της Καρύστου β) το κάστρο των Φύλλων γ) το κάστρο της Λαμίας, προβολή βίντεο « Το κάστρο της Λαμίας από ψηλά», προβολή διαφανειών και απαγγελία του ποιήματος με τίτλο «Ο χαμένος Κένταυρος ή ο Κένταυρος με το λαούτο» από τους κ.κ. Γ. Σταυρόπουλο και Κ. Τσούμα. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε προβολή αποσπάσματος από την εργασία του 10ου Δημοτικού Σχολείου Λαμίας με θέμα «το κάστρο της Λαμίας» από την κ. Παβία Αργυρίου και τέλος παρουσίαση δημοτικών τραγουδιών με θέμα τα κάστρα από το μουσικό συγκρότημα «Διαβατάρηδες». (εικ. 1-2-3)

 

Στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Εχιναίων πραγματοποιήθηκε, από την αρχαιολόγο της Εφορείας, κ. Φιλίτσα Τιλελή, μία ανασκόπηση των αρχαιοτήτων του Αχινού, ο οποίος είναι κτισμένος πάνω στην αρχαία πόλη του Εχίνου ή Εχινούντος και παρουσιάστηκαν αναλυτικότερα τα νέα αρχαιολογικά ευρήματα που εντοπίστηκαν στην περιοχή με αφορμή την κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου ΠΑΘΕ (2008 – 2015).  Η παρουσίαση εστίασε ιδιαίτερα σ’ ένα από τα νέα ευρήματα, ένα πολύχωρο οικοδόμημα του 6ου αι. μ.Χ. το οποίο ταυτίζεται με βιοτεχνική εγκατάσταση παραγωγής οίνου. Ακολούθησε προσαρμοσμένη εφαρμογή του εκπαιδευτικού προγράμματος «ΦΤΙΑΧΝΟΝΤΑΣ ΚΡΑΣΙ ΣΤΟΝ ΑΧΙΝΟ», μέσω της οποίας συζητήθηκαν θέματα για το θεό Διόνυσο, την αμπελουργία στην αρχαία Ελλάδα και την διαδικασία παραγωγής οίνου. Στη συνέχεια οι μαθητές μετέβησαν με λεωφορείο στο εν λόγω μνημείο, όπου έγινε παρουσίαση της αρχιτεκτονικής του, των χώρων και της λειτουργίας τους, ενώ παράλληλα οι μαθητές ενημερώθηκαν για τον τρόπο εντοπισμού και την ανασκαφική του διερεύνηση. (εικ. 4-5)

 

Ο αρχαιολόγος της Εφορείας κ. Δρ.Πέτρος Κουνούκλας, περιηγήθηκε με τις μαθητικές κοινότητες του 10θεσίου Δημοτικού Σχολείου Λειβανατών στον αρχαιολογικό χώρο του Κύνου Λειβανατών, στο βυζαντινό Ναό των Αγίων Θεοδώρων στην παραλία Λειβανατών και στο παραδοσιακό βιομηχανικό μνημείο του Φάρου Αρκίτσας. Στόχος της δράσης ήταν οι μαθητές να έλθουν σε επαφή με μνημεία του τόπου τους, από τα οποία αναδεικνύεται η ναυτική παράδοση των Ελλήνων και αποτελούν σημεία αναφοράς στην ιστορία και τον πολιτισμό της Λοκρίδας.(εικ. 6-7)

 

Παρασκευή  27 Μαΐου 2016 :

Στο Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδος στην Υπάτη, οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Λουτρών Υπάτης ενημερώθηκαν, από την αρχαιολόγο, κ. Αθανασία Τσόκα, για την ιστορία του κάστρου της Υπάτης και είχαν τη δυνατότητα να παρατηρήσουν λεπτομέρειες της βόρειας πλευράς του κάστρου χρησιμοποιώντας το εγκατεστημένο τηλεσκόπιο στον αύλειο χώρο του Μουσείου. Η ανάβαση στο κάστρο της Υπάτης έγινε με λεωφορείο και  ακολούθησε περιήγηση εντός του μνημείου. (εικ. 8-9) 

Στο 10θέσιο Δημοτικό Σχολείο Λειβανατών, οι μαθητές ενημερώθηκαν από τον αρχαιολόγο, κ. Δρ. Πέτρο Κουνούκλα, για τη ναυσιπλοΐα, το εμπόριο και τη ναυπηγική τέχνη στο μυκηναϊκό κόσμο και εν συνεχεία κατασκεύασαν πήλινο ομοίωμα πλοίων, εμπνεόμενοι από εικόνες και σχέδια αντίστοιχων ευρημάτων από τον Κύνο, τα οποία αποτελούν εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Αταλάντης. (εικ. 10-11)

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας εκφράζει τις θερμές της ευχαριστίες σε όλους τους φορείς που συνέβαλαν στη διοργάνωση των εκδηλώσεων και που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά της συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις. 

Tuesday the 23rd. Design by QualityJoomlaTemplates. ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων