ΕΚΘΕΣΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ «Εις Μελιτίαν πόλιν»
Δελτιο Τύπου
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας, το πλαίσιο της πολύχρονης κι επιτυχημένης δράσης της, υποστηρίζει γενικότερα τις διοργανώσεις πολιτιστικών εκδηλώσεων, είτε από την πλευρά του Υπουργείου, είτε από την πλευρά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των τοπικών πολιτιστικών συλλόγων, με αντικειμενικό σκοπό τόσο την προβολή των αρχαιοτήτων, της πολιτιστικής κληρονομιάς και της ιστορίας κάθε περιοχής, όσο και ως έμμεσου τρόπου προστασίας των αρχαιοτήτων από ενημερωμένους πολίτες που τους καθιστά συμμέτοχους και αρωγούς στο έργο της.
Ως αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι η συγκεκριμένη έκθεση αρχαιολογικής φωτογραφίας με τίτλο «Εις Μελιτίαν πόλιν», η οποία συνδιοργανώνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μελιταίας. Η έκθεση θα λειτουργήσει στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου του Συλλόγου, όπου θα παρουσιαστούν 23 έγχρωμες και ασπρόμαυρες φωτογραφίες οποίες προβάλλουν αρχαιολογικά ευρήματα, ανασκαφικές εργασίες, έγγραφα, εργατοτεχνικό προσωπικό, ανασκαφείς – μελετητές της περιοχής.
Μέσα από εικόνες οι οποίες προκαλούν ποικίλα συναισθήματα και ξυπνούν μνήμες από μία σχετικά πρόσφατη εποχή, θα αντιληφθούμε – πληροφορηθούμε ότι η Μελιταία, μία πόλη από τις σπουδαιότερες της Αχαΐας Φθιώτιδας, αλλά και η ευρύτερη περιοχή της αποτέλεσαν αντικείμενο μελέτης ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα.
Οι πρώτες αναφορές στη δυτική Όθρυ και στη Μελιταία γίνονται το 1900 από τον Γ. Γιαννόπουλο ενώ σύντομες αναφορές υπάρχουν και στο έργο άλλων μελετητών, έως τις αρχές του 20ου αιώνα. Το 1924 κυκλοφορεί το βιβλίο του F. Stahlin, με εκτενής αναφορές στην περιοχή, ενώ ακολουθούν και έργα – δημοσιεύσεις άλλων μελετητών. Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 πραγματοποιούνται ανασκαφικές έρευνες στη Μελιταία από την Α. Ιωαννίδου – Καρέτσου. Η ανασκαφική διερεύνηση της περιοχής συνεχίζεται με ιδιαίτερα εντατικούς ρυθμούς από το 1978 και εξής, με την ίδρυση της Εφορείας Αρχαιοτήτων στο Νομό. Φωτογραφίες από ευρήματα ανασκαφές και που πραγματοποιήθηκαν, υπό τη διεύθυνση των τότε εφόρων αρχαιοτήτων Δρ. Φανουρίας Δακορώνια και της Μαρίας – Φωτεινής Παπακωνσταντίνου, περιλαμβάνονται στην έκθεση.
Σκοπός της συγκεκριμένης έκθεσης είναι να θα προβληθεί η διαχρονικότητα της ανθρώπινης παρουσίας από τη Νεολιθική Εποχή μέχρι και την Ρωμαϊκή Περίοδο στον χώρο της αρχαίας Μελιταίας, πτυχές της τοπικής ιστορίας και της μνημειακής της τοπογραφίας, ενώ παράλληλα να γίνει γνωστός, στο ευρύ κοινό ο αρχαιολογικός χώρος, για να ευαισθητοποιηθεί η τοπική κοινωνία στο έργο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, ως προς τη διάσωση των αρχαιοτήτων.
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο 25 Αυγούστου 2018
Ωράριο λειτουργίας 10:00-13:00 και 18:00-21:00
Η είσοδος είναι ελεύθερη