Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2020

Εκτύπωση
Κατηγορία: 2020
Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2020

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2020

Δευτέρα, 18 Μαΐου 2020

«Μουσεία για την Ισότητα: Ποικιλομορφία και Κοινωνική Συνοχή»

 

Ψηφιακή Δράση

 

«Το Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας ως τόπος συλλογικής μνήμης

και κοινωνικής συνοχής στην περιοχή της Υπάτης.

Ένα κτήριο με πολλές ιστορίες»

 

 

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδος και Ευρυτανίας, στο πλαίσιο του ψηφιακού εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2020, παρουσιάζει την ψηφιακή δράση, με θέμα «Το Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας ως τόπος συλλογικής μνήμης και κοινωνικής συνοχής στην περιοχή της Υπάτης. Ένα κτήριο με πολλές ιστορίες», η οποία σχεδιάστηκε αρχικά ως θεματική εκπαιδευτική δράση για μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας, για την Δευτέρα 18 Μαΐου 2020. Επειδή τα μουσεία παραμένουν κλειστά, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επέβαλε η αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19, η δράση αποτυπώθηκε ψηφιακά, προκειμένου να καταστεί εφικτή η διάχυσή της στον κόσμο της εκπαιδευτικής κοινότητας και γενικότερα στους ενδιαφερόμενους.

Στην ψηφιακή παρουσίαση επιχειρείται να σκιαγραφηθεί η ιστορική διαδρομή του μουσειακού κτηρίου, μνημείου της τοπικής αρχιτεκτονικής πολιτιστικής κληρονομιάς, σε διαφορετικές περιόδους της νεότερης ελληνικής ιστορίας, με τρόπο εύληπτο και κατανοητό, ειδικά στους μαθητές. Μέσα από κατάλληλα επιλεγμένο εποπτικό υλικό και ιστορικά τεκμήρια ανιχνεύονται πτυχές της τοπικής ιστορίας που συνδέονται με το κτήριο, επιχειρείται η ανάγνωσητης σημερινής μορφής του και παρουσιάζεται με συντομία το ιστορικό ίδρυσης του μουσείου και οι ποικίλες πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες που έχει οργανώσει, προβάλλοντας την κοινωνική αξία του μουσείου και τη συμβολή του στην κοινωνική συνοχή. Επιπρόσθετα, με αφετηρία τις ανωτέρω θεματικές ενότητες, καθίσταται δυνατή η επιλεκτική αξιοποίηση αυτής της ψηφιακής δράσης σε συμπληρωματική σχέση και ως υποστηρικτικό υλικό στη διδασκαλία μαθημάτων τοπικής ιστορίας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

 

Η ψηφιακή δράση είναι διαθέσιμη και στη σελίδα του Βυζαντινού Μουσείου Φθιώτιδας σε δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης (https://www.facebook.com/%CE%92%CF%85%CE%B6%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BD%CF%8C-%CE%9C%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B5%CE%AF%CE%BF-%CE%A6%CE%B8%CE%B9%CF%8E%CF%84%CE%B9%CE%B4%CE%B1%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%A5%CF%80%CE%AC%CF%84%CE%B7-206621119529754/?ref=bookmarks)

 

https://drive.google.com/file/d/19QWmRjgOmGp3dLSufbL-lIdgvZnFnScG/view?usp=sharing

Saturday the 27th. Design by QualityJoomlaTemplates. ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων