Αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Εκτύπωση
Κατηγορία: Πολιτιστικές Εκδηλώσεις
Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 31 Ιουλίου 2023

 

Καθώς το εκατοστό επετειακό έτος της Μικρασιατικής Καταστροφής, της τραγικότερης μνήμης του Ελληνισμού, οδεύει προς τη δύση του, θα σας θυμίσουμε με ένα σύντομο βίντεο και μία φωτογραφική παρουσίαση την παράσταση σύγχρονου χορού «Μικρά Ασία: Όλα εδώ υπάρχουν για να θυμίζουν» από την Πολιτιστική Ομάδα Ηχόδραμα, στο πλαίσιο του θεσμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός».

Η παράσταση δόθηκε στις 15 & 16 Ιουλίου στο Κάστρο Λαμίας και ανέσυρε πικρές μνήμες από τα κύματα των ξεριζωμένων Μικρασιατών και Ποντίων που κατέφυγαν στην πόλη, υπενθυμίζοντας παράλληλα και τις τραγικές συνθήκες που βιώνουν καθημερινά οι σημερινοί πρόσφυγες, παλεύοντας να ζήσουν μία ζωή με αξιοπρέπεια, μακριά από πολέμους.

Η φωτογραφική παρουσίαση αποτελεί και ένα μικρό φόρο τιμής και μνήμης στους πρόσφυγες που έζησαν στον προσφυγικό καταυλισμό που λειτούργησε στο Κάστρο της μικρής μας πόλης διαδοχικά από το 1913 μέχρι το 1922. Οι αναμνήσεις μιας γερόντισσας από το Κούμβαο της Ανατολικής Θράκης περιγράφουν τη σκληρή ζωή των προσφύγων στη Λαμία του 1914…

Δείτε το βίντεο εδώ και την φωτογραφική παρουσίαση εδώ

Tuesday the 5th. Design by QualityJoomlaTemplates. ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων