ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ 2014

Εκτύπωση
Κατηγορία: 2014
Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 17 Σεπτεμβρίου 2014

afisa elafria diethnis imera mouseion

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Οι συλλογές των μουσείων μας ενώνουν»

Τα Μουσεία της Φθιώτιδας συμμετέχουν στον εορτασμό

της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2014

 

 Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει το ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 την 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων (International Museum Day). Το θέμα του εορτασμού για το 2014 είναι «Οι συλλογές των μουσείων μας ενώνουν». Τα μουσεία είναι ζωντανοί οργανισμοί που μπορούν να συμβάλουν στη δημιουργία δεσμών ανάμεσα στους ανθρώπους ανεξάρτητα από ηλικία, θρησκεία, καταγωγή, μορφωτικό επίπεδο, σε όλο τον κόσμο. Αν και λειτουργούν στο παρόν, προστατεύουν και περιβάλλουν τα τεκμήρια του παρελθόντος, αποτελώντας συνδετικούς κρίκους ανάμεσα στις γενιές και διάμεσους κατανόησης της ιστορίας που διαμορφώνει το παρόν και το μέλλον.

 

Η ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, η 24η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και τα μουσεία της Φθιώτιδας, συμμετέχουν και φέτος στον εορτασμό, με σειρά εκδηλώσεων (ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, εκθέσεις φωτογραφίας, διαλέξεις), σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

 

 

 ΙΔ΄ ΕΠΚΑ

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ

10/5 – 10/6: Εφαρμογή του  ε κ π α ι δ ε υ τ ι κ ο ύ  π ρ ο γ ρ ά μ μ α τ ο ς  «Στο λόφο με τα κρυμμένα μυστικά…» για μαθητές προσχολικής αγωγής δημόσιων και ιδιωτικών νηπιαγωγείων των Π.Ε. Φθιώτιδας και Ευρυτανίας.

 10/5 – 31/5: Ε κ π α ι δ ε υ τ ι κ έ ς  ξ ε ν α γ ή σ ε ι ς  σε σχολικές ομάδες όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων.

Κυριακή 1/6: Ξ ε ν α γ ή σ ε ι ς  στη μόνιμη έκθεση του μουσείου για το κοινό,10:00 π.μ. έως 2:00 μ.μ.

 

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΤΑΛΑΝΤΗΣ

10/5 – 10/6: Εφαρμογή του  ε κ π α ι δ ε υ τ ι κ ο ύ  π ρ ο γ ρ ά μ μ α τ ο ς  «Στον κήπο με τα κρυμμένα μυστικά» για μαθητές προσχολικής αγωγής δημόσιων και ιδιωτικών νηπιαγωγείων του Δήμου Λοκρών.

Τετάρτη 28/6: Εγκαίνια  έ κ θ ε σ η ς  φ ω τ ο γ ρ α φ ί α ς  του κ. Γεωργίου Αθανασόπουλου, με τίτλο: «Φωτο-γράφοντας την ιστορία», ώρα 7.00 μ.μ. και  ξ ε ν ά γ η σ η  στη μόνιμη έκθεση του μουσείου για το κοινό.

 

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΕΛΑΤΕΙΑΣ

10/5 – 31/5:  Ξ ε ν α γ ή σ ε ι ς  και εφαρμογή του  ε κ π α ι δ ε υ τ ι κ ο ύ   π ρ ο γ ρ ά μ μ α τ ο ς  «χώμα-πέτρα-κόκαλο» για μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Κυριακή 1/6: Δ ι ά λ ε ξ η  του κ. Γεωργίου Ζάχου, διδάκτορα Αρχαίας Ιστορίας - ερευνητή στην Ακαδημία Αθηνών, με θέμα: «Η πολιορκία της Ελάτειας από τον Τίτο Φλαμινίνο και η εξορία των Ελατιέων στη Στύμφαλο», αίθουσα εκδηλώσεων Δημοτικού Σχολείου Ελάτειας, ώρα 12.00.

24η ΕΒΑ

ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΣΤΗΝ ΥΠΑΤΗ

10/5 – 20/5: Εφαρμογή της  ε κ π α ι δ ε υ τ ι κ ή ς   δ ρ ά σ η ς  για μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των σχολείων της Π.Ε. Φθιώτιδας και Ευρυτανίας με τίτλο: «Βιώνοντας τη βυζαντινή τέχνη μέσα από τα εκθέματα του Βυζαντινού Μουσείου Φθιώτιδας».

10/5 – 31/5: Εφαρμογή του  ε κ π α ι δ ε υ τ ι κ ο ύ  π ρ ο γ ρ ά μ μ α τ ο ς  «Το βασίλειο των Ζώων στο Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας», για μαθητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων.

Κυριακή 1/6: Ξ ε ν α γ ή σ ε ι ς  στη μόνιμη έκθεση του μουσείου για το κοινό, 10:00 π.μ. έως 2:00 μ.μ.

 

ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΑΡΧΟΝΤΙΚΗ ΣΤΗ ΛΑΜΙΑ

20/5 – 10/6: Εφαρμογή της  ε κ π α ι δ ε υ τ ι κ ή ς  δ ρ ά σ η ς  για μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης των σχολείων του Δήμου Λαμιέων με τίτλο: «Γνωρίζοντας την Παναγία Αρχοντική μέσα από το παιχνίδι των εικόνων».

 

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΓΙΟΥ ΛΕΩΝΙΔΗ ΣΤΟ ΚΛΑΥΣΙ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ

20/5 – 10/6: Γνωριμία των μαθητών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης των σχολείων της Π.Ε. Ευρυτανίας με την Παλαιοχριστιανική Βασιλική του Αγίου Λεωνίδη.

 

Η εφαρμογή των εκπαιδευτικών δράσεων σε όλα τα μουσεία και τα μνημεία πραγματοποιείται από Τρίτη έως Παρασκευή 10.00 π.μ. – 1.00 μ.μ. μετά από συνεννόηση, στα τηλέφωνα: 22310 29992 για το Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας και την Αρχαιολογική Συλλογή Ελάτειας (κ.κ. Σ. Δημάκη και Φ. Τιλελή), 22330 23355 για το Αρχαιολογικό Μουσείο Αταλάντης (κ. Μ. Παπαγεωργίου), 22310 47628 για το Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας, για την Παναγία Αρχοντική στη Λαμία και τη Βασιλική του Αγίου Λεωνίδη στο Κλαυσί (κ. Ξ. Καβάγια).

 

Η είσοδος στα μουσεία την 18η Μαΐου και τις ημέρες και ώρες των προγραμματισμένων εκδηλώσεων θα είναι ελεύθερη.

 

 

 

                               Η  Προϊσταμένη της ΙΔ΄ ΕΠΚΑ και Αναπλ.. Προϊσταμένη της 24ης ΕΒΑ                               

                                                        Μαρία – Φωτεινή Παπακωνσταντίνου

                                                                  Αρχαιολόγος 

Tuesday the 5th. Design by QualityJoomlaTemplates. ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων