ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ 2014

Εκτύπωση
Κατηγορία: 2014
Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 15 Απριλίου 2015

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

24η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων

 

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

 «Τ α Π ρ ό σ ω π α τ ο υ Χ ρ ό ν ο υ»

 

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις στα Μουσεία της Φθιώτιδας στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2014

 

Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 28/9/2014 οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις της ΙΔ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και της 24ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στα Μουσεία της Φθιώτιδας, στο πλαίσιο της συμμετοχής του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στον επιτυχημένο θεσμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Το θέμα της διετίας 2013-2014 «Τα Πρόσωπα του Χρόνου» έδωσε την ευκαιρία της διοργάνωσης σειράς εκδηλώσεων, στις οποίες περιλαμβάνονταν θεματικές ξεναγήσεις σε όλα του Μουσεία (Λαμίας, Υπάτης και Αταλάντης). Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας στο Κάστρο Λαμίας πραγματοποιήθηκαν επιπλέον, σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Λαμιέων και τους Φίλους Κινηματογράφου Λαμίας, μουσική εκδήλωση, προβολή ταινίας, διάλεξη και περιοδική έκθεση αντικειμένων από ανασκαφές στη Φθιώτιδα σχετικών με τη μέτρηση του Χρόνου.

Τις ξεναγήσεις παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον την Παρασκευή 26/9 μαθητές Λυκείων στην Υπάτη και την Αταλάντη και το κοινό σε όλη τη διάρκεια του τριήμερου εορτασμού και στα τρία μουσεία, με ελεύθερη είσοδο. Το βράδυ της Παρασκευής οι φίλοι του κινηματογράφου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στο Συνεδριακό Κέντρο του Κάστρου Λαμίας την προβολή της ταινίας «Αλφαβίλ» του Ζαν-Λυκ Γκοντάρ, μια ταινία σταθμό του ευρωπαϊκού κινηματογράφου με πολλαπλές αναφορές στον Χρόνο.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις κορυφώθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου στο Κάστρο και το Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας με την διάλεξη του καθηγητή Φυσικής του Διαστήματος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Ξενοφώντα Μουσά με τίτλο «Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων. Το πρώτο αστρονομικό ρολόι». Την εκδήλωση προλόγισε και συντόνισε η Προϊσταμένη της ΙΔ΄ ΕΠΚΑ και 24ης ΕΒΑ κ. Μαρία – Φωτεινή Παπακωνσταντίνου και χαιρέτησε ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Νίκος Σταυρογιάννης. Ο ομιλητής μάγεψε το πολυπληθές ακροατήριο παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της ενδελεχούς πολυετούς μελέτης του πάνω στον Μηχανισμό, ο οποίος αποτελεί τον αρχαιότερο πολυσύνθετο φορητό υπολογιστή και ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα σε παγκόσμια κλίμακα. Ο μαθηματικός κ. Διονύσης Κριάρης παρουσίασε το αντίγραφο του Μηχανισμού, το οποίο έχει κατασκευάσει ο ίδιος και εκτίθεται στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων του Μουσείου Λαμίας, μαζί με 20 ενημερωτικές πινακίδες σχετικές με τον Μηχανισμό και την ιστορία της Αστρονομίας. Το ενδιαφέρον του κοινού, το οποία περιηγήθηκε στην έκθεση με τη συνοδεία αρχαιολόγων της Εφορείας, κέρδισαν επίσης τα αρχαιολογικά ευρήματα τα οποία εκτίθενται στην περιοδική έκθεση στο πλαίσιο του εορτασμού, και ιδιαίτερα το ηλιακό ρολόι από τη Στυλίδα, μοναδικό εύρημα στη Φθιώτιδα (ανασκαφέας δρ Μαρία Σιψή) και ένα από τα πρωιμότερα του είδους του στον ελλαδικό χώρο.

Την εκδήλωση έκλεισαν μουσικά ο γνωστός συνθέτης Πλάτων Ανδριτσάκης (κιθάρα), η Δάφνη Πανουργιά (τραγούδι) και ο Στέλιος Ταχιάτης (βιολοντσέλο), που ταξίδεψαν αφιλοκερδώς το ακροατήριο με γνωστά και αγαπημένα τραγούδια από το θέατρο και τον κινηματογράφο που έμειναν στον Χρόνο, με παράλληλη προβολή video σχετικού με την αναπαράσταση του Μηχανισμού των Αντικηθύρων.

Η Περιοδική Έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι 10 Νοεμβρίου, ημέρες και ώρες μουσείου. Στο διάστημα αυτό ο καθηγητής κ. Μουσάς θα παρουσιάσει τον Μηχανισμό σε σχολικές ομάδες, εφόσον εκδηλωθεί ανάλογο ενδιαφέρον. Στοιχεία επικοινωνίας για τον προγραμματισμό οργανωμένων ξεναγήσεων για μαθητές: ΙΔ΄ ΕΠΚΑ, τηλ. 22310 29992, e-mail: idepka@culture.gr (κ. Κωνσταντίνα Ψαρογιάννη).

Τις θεματικές ξεναγήσεις στα τρία μουσεία ανέλαβαν οι αρχαιολόγοι κ.κ. Ελένη Φρούσσου (οργάνωση – συντονισμός ξεναγήσεων και επιμέλεια κειμένων ενημερωτικών πινακίδων περιοδικής έκθεσης στο ΑΜΛ), Κωνσταντίνα Ψαρογιάννη, Φιλίτσα Τιλελή, Αθανασία Τσόκα, Γεωργία Μπούκαλη, Δήμητρα Αντωνίου, Μαρία Παπαγεωργίου, Πέτρος Κουνούκλας, Αγαθή Μπαρτσώκα, Αθηνά Κραβαρίτη, Αλεξία Υφαντή, Αγαθή Μπονάκη και Χρήστος Μπουτσίδης, και στήριξε εθελοντικά όλο το προσωπικό των Εφορειών, και ιδιαίτερα το φυλακτικό και οι κ.κ. Ηρώ Καραγιάννη, Ευτυχία Κατσίφα, Χαρά Μπουραζά, Νίκος Χαλεπλής, Χρήστος Ιακωβίδης και Χρήστος Βαποράκης, καθώς και ο κ. Νίκος Μωραΐτης.

Χορηγοί των εκδηλώσεων στη Λαμία ήταν οι επιχειρήσεις Aμάλθεια Catering, Pizza Deliziosa, Ξενοδοχείο Σαμαράς, Οπτικά Παπαδημητρόπουλος, Theodoropoulos Traval, Stretto Café, Kάβα Στεφόπουλος, Αναψυκτικά Δημητράνζος, Ζαχαροπλαστεία Λούκας και Ανταλλακτικά Αυτοκινήτων Καζανής.

 

 

Ακολουθούν φωτογραφίες από τις εκδηλώσεις στο Καστρο και το Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας το Σάββατο 27/9/2014

dialexi moussa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ekthesi 1

 

ekthesi 2 

 

mousiki ekdilosi 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 mousiki ekdilosi 2

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

24η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων

 

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                    

 

ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

 

« Τ α π ρ ό σ ω π α  τ ο υ  χ ρ ό ν ο υ »

 

 

Η ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και η 24η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων διοργανώνουν σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων με ελεύθερη είσοδο στις 26, 27 και 28 Σεπτεμβρίου 2014 στα Μουσεία αρμοδιότητάς τους στη Λαμία, Αταλάντη και την Υπάτη, στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

 

Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς αποτελούν κορυφαία πολιτιστική διοργάνωση η οποία πραγματοποιείται από το 1991 και εξής σε όλες τις χώρες της Ευρώπης κάτω από το γενικό σύνθημα «Ευρώπη, μια κοινή κληρονομιά».

 

Κύριος στόχος της διοργάνωσης είναι η αναζωογόνηση των μνημείων και των μουσείων με την εξασφάλιση ελεύθερης πρόσβασης του κοινού σε αυτά, αλλά και η συνειδητοποίηση της κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας μέσα από τις ιδιαιτερότητες του κάθε λαού, η αναζήτηση της συλλογικής μνήμης και η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς με τη συνεργασία δημόσιων και ιδιωτικών φορέων. Για τη διετία 2013-2014 το θέμα του εορτασμού είναι αφιερωμένο στο Χρόνο και ο γενικός τίτλος που καλύπτει τις εκδηλώσεις είναι: «Τα πρόσωπα του Χρόνου».

 

Δίχως ύλη και μορφή, ο Χρόνος επιβάλλεται στη σκέψη, στις πράξεις, στη δημιουργία. Χρόνος γεννά, χρόνος ωριμάζει, χρόνος φθείρει... Όλα πρόσωπα του Χρόνου, δίνουν κίνητρα για έργα μεγάλα, φαινομενικά άφθαρτα κι αιώνια: αποτυπώματα ανθρώπινης διάνοιας, αρχιτεκτονήματα, απλές κατασκευές, καθημερινά αντικείμενα, όνειρα και σκέψεις, ακόμα στέκονται λαβωμένα απ' την φθορά… Σε πείσμα του Χρόνου έφτασαν ως εμάς να μας θυμίσουν, να μας διδάξουν, να μας ιστορήσουν πως όλα είναι τώρα. Ότι ο Χρόνος πρόσωπο δεν έχει, καθώς φτάσαμε στην στιγμή να δημιουργήσουμε, να διδάξουμε με την σειρά μας, ότι κανείς δεν χάνεται όταν κρατά τις μνήμες του καθάριες, ζωντανές κι αποζητά το δρόμο της αλήθειας.

 

ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

 

Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας:

 

    Παρασκευή 26/9:

 • Θεματικές ξεναγήσεις στην περιοδική έκθεση αρχαιολογικών ευρημάτων από την Φθιώτιδα σχετικών με τη μέτρηση του χρόνου (ηλιακό ρολόι από την Στυλίδα και αγγείο με παράσταση αστερισμών από τον Άγιο Ιωάννη Θεολόγο Λοκρίδας) για σχολικές ομάδες, ώρα 9.00-13.00 Διάρκεια έκθεσης έως 10/11

 • Προβολή της ταινίας «Άλφαβιλ» του Ζαν-Λυκ Γκοντάρ, ώρα 21.00

  Σάββατο 27/9:

 • Θεματικές ξεναγήσεις στην περιοδική έκθεση αρχαιολογικών ευρημάτων από την Φθιώτιδα σχετικών με τη μέτρηση του χρόνου (ηλιακό ρολόι από την Στυλίδα και αγγείο με παράσταση αστερισμών από τον Άγιο Ιωάννη Θεολόγο Λοκρίδας) για το κοινό, ώρα 18.00-19.00   Διάρκεια έκθεσης έως 10/11

 • Διάλεξη του κ. Ξενοφώντα Μουσά, καθηγητή Φυσικής του Διαστήματος, Διευθυντή του Εργαστηρίου Αστροφυσικής του Τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα «Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων. Το πρώτο αστρονομικό ρολόι», ώρα 19.00-20.00. Η διάλεξη πλαισιώνεται από έκθεση εποπτικού υλικού, σχετικού με την αντίληψη του Χρόνου στην Αρχαιότητα και με τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων και θα παραμείνει επισκέψιμη έως τις 10/11

 • Μουσική εκδήλωση με τίτλο «Τραγούδια από το θέατρο και τον κινηματογράφο που έμειναν στο χρόνο», ώρα 20.30-22.00 με τους Πλάτωνα Ανδριτσάκη (κιθάρα), Δάφνη Πανουργιά (τραγούδι), Στέλιο Ταχιάτη (βιολοντσέλο)

  Κυριακή 28/9:

 • Θεματικές ξεναγήσεις στην περιοδική έκθεση αρχαιολογικών ευρημάτων από την Φθιώτιδα σχετικών με τη μέτρηση του χρόνου (ηλιακό ρολόι από την Στυλίδα και αγγείο με παράσταση αστερισμών από τον Άγιο Ιωάννη Θεολόγο Λοκρίδας) για το κοινό, ώρα 10.00-13.00 Διάρκεια έκθεσης έως 10/11

 

Αρχαιολογικό Μουσείο Αταλάντης:

 

    Παρασκευή 26/9:

 • Ξεναγήσεις για σχολικές ομάδες, ώρα 9.00-13.00

 • Έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Φωτο-γράφοντας την Ιστορία.  Αποσπάσματα του Χρόνου»

  Κυριακή 28/9:

 • Ξεναγήσεις για το κοινό, ώρα 10.00-13.00

 • Έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Φωτο-γράφοντας την Ιστορία. Αποσπάσματα του Χρόνου»

                                                                                 

Πληροφορίες: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Κάστρο Λαμίας 35100 Λαμία, τηλ.: 2231029992, fax: 2231046106, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , ιστότοπος: www.idepka.gr, www.facebook.com/idepka

 

 

24η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων

                                                                                            

     Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας στην Υπάτη:

 

   Παρασκευή 26/9:

 • Θεματικές ξεναγήσεις για σχολικές ομάδες, ώρα 9.00-13.00 με τίτλο «Η έννοια του χρόνου μέσα από τον κύκλο της ζωής των φυτών, όπως απεικονίζεται στα εκθέματα του Βυζαντινού Μουσείου Φθιώτιδας» και περιήγηση στην περιοδεύουσα πανευρωπαϊκή έκθεση «Φυτά και Πολιτισμός στην ιστορία της Ευρώπης». Διάρκεια έκθεσης έως 31/12

  Κυριακή 28/9:

 • Θεματικές ξεναγήσεις για το κοινό, ώρα 10.00-13.00 με τίτλο «Η έννοια του χρόνου μέσα από τον κύκλο της ζωής των φυτών, όπως απεικονίζεται στα εκθέματα του Βυζαντινού Μουσείου Φθιώτιδας και περιήγηση στην περιοδεύουσα πανευρωπαϊκή έκθεση «Φυτά και Πολιτισμός στην ιστορία της Ευρώπης». Διάρκεια έκθεσης έως 31/12

 

Πληροφορίες: 24η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, ΄Οθωνος 47, 35100 Λαμία, τηλ.: 22310 47628, fax: 22310 47629, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

 

Η αφίσα και το πρόγραμμα για το Αρχαιολογικό μουσείο Λαμίας στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2014

 

EHPK AFISA

 

 

 

ΙΔ' ΕΠΚΑ το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ΕΗΠΚ 2014

 

 

Η πρόσκληση στην προβολή της ταινίας "Άλφαβιλ" σε συνεργασία με τους Φίλους Κινηματογράφου Λαμίας

 

ALPHAVILLE FYLLADIO

Η αφίσα για την μουσική εκδήλωση

MOUSIKI EKDILOSI AFISA

 

Η αφίσα για το Αρχαιολογικό Μουσείο Αταλάντης, στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2014 

 

EHPK ATALANTH

 

 

 

 

 

 

 

 

Tuesday the 5th. Design by QualityJoomlaTemplates. ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων