ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ 2013

Εκτύπωση
Κατηγορία: 2013
Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 17 Σεπτεμβρίου 2014

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 «Φυτά και Πολιτισμός στην ιστορία της Ευρώπης»

 Εντυπωσιακή πανευρωπαϊκή έκθεση εγκαινιάστηκε την Κυριακή στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας

 Πραγματοποιήθηκαν στις 22/12/2013 στις 11.00 το πρωί στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Λαμίας στο Κάστρο Λαμίας τα εγκαίνια της πανευρωπαϊκής περιοδεύουσας έκθεσης ‘’Φυτά και Πολιτισμός στην ιστορία της Ευρώπης’’, την οποία διοργανώνει η ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με την υποστήριξη του Δήμου Λαμιέων και σειράς επιστημονικών φορέων.

Η έκθεση περιλαμβάνει 25 ταμπλώ – εθνικές συμμετοχές 11 ευρωπαϊκών χωρών. Για την παραγωγή τους συνεργάστηκε ένα δίκτυο επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων με τον συντονισμό του Εργαστηρίου Αρχαιοβοτανολογίας του Πανεπιστημίου της Μόντενα (Ιταλία) στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού πολιτιστικού προγράμματος “PaCE– Plants and Culture: seeds of the cultural heritage of Europe” (2007-2013) με στόχο την ανάδειξη της σημασίας των φυτών στην συγκρότηση μιας ευρωπαϊκής ταυτότητας. Την Ελλάδα εκπροσώπησε στο πρόγραμμα το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Η παρούσα έκθεση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το οποίο και επιμελήθηκε την παραγωγή της και έκτοτε ταξιδεύει σε διάφορα μουσεία της Ελλάδας. Αντίστοιχες εκθέσεις παρουσιάζονται στις υπόλοιπες συμμετέχουσες χώρες. Με βάση τις αρχαιοβοτανολογικές έρευνες, αρχαιολογικά δεδομένα αλλά και ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία, η κάθε χώρα προβάλλει ορισμένα χαρακτηριστικά της φυτικής ιστορίας της και ανιχνεύει τη δική της συμμετοχή στην ευρωπαϊκή βοτανική και πολιτισμική παράδοση. ΄Ετσι ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να πληροφορηθεί με τρόπο εποπτικό και διδακτικό για το ‘’Δώρο του Διονύσου’’ και το έθιμο της ‘’φυλλοβολίας’’ στην αρχαία Ελλάδα, για τα πάρκα και τους κήπους της Ρώμης των αυτοκρατορικών χρόνων, για την εξερεύνηση του θαμμένου από την έκρηξη του Βεζούβιου θησαυρού των αστικών οπωρώνων της Πομπηίας, για τη χρήση φυτών για φαρμακευτικούς σκοπούς και στην υφαντουργία, για την αρχαιοβοτανική των Βυζαντινών ναυαγίων στην Κωνσταντινούπολη, για την ανασύνθεση του μεσαιωνικού τοπίου στην περιοχή της Καλαβρίας μέσα από μια διεπιστημονική προσέγγιση της ‘’Αρχαιολογίας του Τοπίου’’ και πολλά άλλα.

Η εκδήλωση πλαισιωνόταν από προβολή διαφανειών σχετικών με το θέμα ενώ το ντουέτο με φλάουτο και κιθάρα των μουσικών Κώστα Νέλλα και Βάσιας Κωνσταντακοπούλου συνόδευσε με τις μελωδίες του την περιήγηση. Ξεχωριστό τόνο έδωσε η παρουσία πραγματικών φυτών στο χώρο της έκθεσης, μια ευγενική προσφορά του Δημοτικού Φυτώριου Λαμίας και του Ανθοπωλείου «Αλέκος».

Την τελετή των εγκαινίων τίμησαν με την παρουσία τους ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Γιώργος Κοτρωνιάς και πλήθος κόσμου. Επίσης παρέστησαν ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Φθιώτιδας κ. Νίκος Δασκαλόπουλος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γεωπόνων Φθιώτιδας - Ευρυτανίας κ. Χρήστος Γκίκας, η υπεύθυνη λειτουργίας του ΚΠΕ Στυλίδας Υπάτης κ. Μαρίνα Παπαγεωργίου και ο υπεύθυνος σχολικών Γεώργιος.

Για την οργάνωση της έκθεσης εργάστηκε ακούραστα ομάδα υπαλλήλων της ΙΔ΄ ΕΠΚΑ αποτελούμενη από τους κ.κ. Χρήστο Βαποράκη, συντηρητή, Φιλίτσα Τιλελή, Πέτρο Κουνούκλα, Κωνσταντίνα Ψαρογιάννη, αρχαιολόγους και Χρήστο Ιακωβίδη, με επικεφαλής την Τμηματάρχη Μουσείων της Εφορείας κ. Σοφία Δημάκη. 

Η έκθεση θα παραμείνει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας έως 30/4/2014 και θα λειτουργεί καθημερινά 8 π.μ. - 3 μ.μ., πλην Δευτέρας, ενώ στην πορεία της θα πλαισιώνεται από παράλληλες εκδηλώσεις, όπως διαλέξεις, ομαδικές ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα κ.ά.
 
Πληροφορίες: τηλ.: 22310 29992, fax: 22310 46106, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. .

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πανευρωπαϊκή Έκθεση με τίτλο «Φυτά και Πολιτισμός στην ιστορία της Ευρώπης» εγκαινιάζεται την Κ υ ρ ι α κ ή 22 Δ ε κ ε μ β ρ ί ο υ 2013 και ώρα 11.00 π.μ. στo Α ρ χ α ι ο λ ο γ ι κ ό Μ ο υ σ ε ί ο Λ α μ ί α ς, στο Κάστρο Λαμίας.

Θα ακολουθήσουν θεματικές ξεναγήσεις με επίκεντρο απεικονίσεις και αναπαραστάσεις φυτών σε εκθέματα του Μουσείου (αγγεία, γλυπτά, νομίσματα, κοσμήματα κ.ά.) από αρχαιολόγους της ΙΔ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Η είσοδος στο μουσείο την ημέρα των εγκαινίων θα είναι ελεύθερη.

Η έκθεση έχει ως στόχο να αναδείξει τη σημασία των φυτών στην ανθρώπινη ζωή, στις σύγχρονες ευρωπαϊκές κοινωνίες της πληροφορίας και της τεχνολογίας, καθώς και στη συγκρότηση της ευρωπαϊκής ταυτότητας. Τα εκθέματα καλύπτουν τη βοτανολογία, την αρχαιολογία, τη χρήση των φυτών διαμέσου της ιστορίας, καθώς και τις λαϊκές παραδόσεις από έντεκα ευρωπαϊκές χώρες, προσφέροντας παράλληλα μια σύντομη ματιά στην ευρωπαϊκή βοτανική ιστορία.

Δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού πολιτιστικού προγράμματος “PaCE – Plants and Culture: seeds of the cultural heritage of Europe” (2007-2013)(www.plants-culture.unimore.it) το οποίο συντονίζεται από το εργαστήριο Αρχαιοβοτανολογίας του Πανεπιστημίου της Μόντενα (Ιταλία) με τη συμμετοχή δέκα ευρωπαϊκών χωρών. Περιλαμβάνει σειρά πινακίδων (posters) και διαφανειών που επιμελήθηκαν ειδικοί επιστήμονες από τις συμμετέχουσες στο πρόγραμμα χώρες. Την Ελλάδα εκπροσώπησαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Η έκθεση πρωτοπαρουσιάστηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, στο οποίο οφείλεται και η παραγωγή της και στη συνέχεια περιόδευσε σε μια σειρά από μέρη και Μουσεία. Εκτός από την Ελλάδα συμμετέχουν η Ιταλία, Τουρκία, Βουλγαρία, Σαν Μαρίνο, Ισπανία, Γαλλία, Νορβηγία, Πολωνία, Ουγγαρία και Ρουμανία.

Μέσα από αυτή τη συνεργασία επιχειρείται μία πρωτότυπη και μοναδική προσέγγιση των φυτών του ευρωπαϊκού χώρου διαχρονικά. Σύμφωνα με τους εμπνευστές της, η έκθεση βασίζεται στην έννοια της Ευρώπης, όπως παρουσιάζεται μέσω των φυτών, με την ελπίδα πως… «οι ρίζες του παρελθόντος μας θα γίνουν οι σπόροι του μέλλοντός μας».

Η έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας διοργανώνεται από την ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και υποστηρίζεται από τον Δήμο Λαμιέων, τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Φθιώτιδας, τον Σύλλογο Γεωπόνων Φθιώτιδας – Ευρυτανίας, τον Σύλλογο Γεωπόνων Ελεύθερων Επαγγελματιών Φθιώτιδας – Ευρυτανίας, το Παράρτημα Ανατολικής Στερεάς του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.), το ΚΠΕ Στυλίδας-Υπάτης, τον Οργανισμό Περιβάλλοντος ΗΛΕΣΙΟΝ και την ΒΙΟΖΩ.

Διάρκεια: έως 30 Απριλίου 2014

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Κυριακή 8.00 π.μ. - 3.00 μ.μ.

Πληροφορίες: Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας, τηλ.: 22310 29992, fax: 22310 46

106, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Η αφίσα και η πρόσκληση της εκδήλωσης

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

invitation plants 1 

Friday the 26th. Design by QualityJoomlaTemplates. ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων