ΜΝΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012

Εκτύπωση
Κατηγορία: 2012
Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 11 Αυγούστου 2014

 

 

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΙΔ΄Ε.Π.Κ.Α ΚΑΙ 24ης ΕΒΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟ

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ

 

Με μεγάλη επιτυχία και με την συμμετοχή 3000 χιλιάδων ατόμων πραγματοποιήθηκαν και φέτος οι εκδηλώσεις της ΙΔ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και της 24ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων για την Πανσέληνο του Αυγούστου σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της Φθιώτιδας.

Σε εξαιρετικά επιτυχημένο θεσμό εξελίσσεται το άνοιγμα με ελεύθερη είσοδο αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων σε ολόκληρη τη χώρα με αφορμή την τελευταία Πανσέληνο του καλοκαιριού, με την διοργάνωση σε πολλά από αυτά πολιτιστικών εκδηλώσεων. Ο εορτασμός, ο οποίος ξεκίνησε το 1999 από το Υπουργείο Πολιτισμού και συνεχίζεται με προοδευτικά αυξανόμενο τον αριθμό των χώρων που συμπεριλαμβάνονται στον σχετικό κατάλογο φθάνοντας φέτος τους 125, έχει κερδίσει το ενδιαφέρον του κοινού, εφόσον δίνει την δυνατότητα να απολαύσει κανείς την πανσέληνο σε χώρους με έντονη ιστορική φόρτιση, να ξεναγηθεί και να παρακολουθήσει ποιοτικά πολιτιστικά δρώμενα.

Στη Φθιώτιδα, πλήθος κόσμου πλαισίωσε τις εκδηλώσεις που διοργάνωσαν η ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στο Κάστρο Λαμίας, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αταλάντης και στην Ακρόπολη της Πρόερνας στο Νέο Μοναστήρι, και η 24η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στο Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας στην Υπάτη, σε συνεργασία με τους κατά τόπους Δήμους Λαμιέων, Λοκρών και Δομοκού.

Στο Κάστρο Λαμίας από τις 8 το βράδυ έως τα μεσάνυχτα συνέρρευσαν περί τα 1200 άτομα, τα οποία περιηγήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο υπό το σεληνόφως και τους ήχους της μουσικής του συγκροτήματος PULSAR. Η παρουσίαση μέρους του μουσικού προγράμματος μέσα στις αίθουσες του μουσείου κατά τη διάρκεια των ξεναγήσεων αιφνιδίασε ευχάριστα τους παρευρισκόμενους και έδωσε ένα ξεχωριστό τόνο στην εκδήλωση.

Στο Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας στην μεσαιωνική πρωτεύουσά της, την Υπάτη, πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη εκδήλωση ‘’το φεγγάρι βόλτες κάνει στα μουσικά περΥΠΑΤΗματα της λαϊκής μας παράδοσης΄’, μια συνδιοργάνωση της 24ης ΕΒΑ με τον Επιμορφωτικό & Εκπολιτιστικό Σύλλογο Υπαταίων «ΟΙ ΑΙΝΙΑΝΕΣ». Σε μια μαγευτική ατμόσφαιρα στην κατάφωτη από το αυγουστιάτικο φεγγάρι πλαγιά της Οίτης με θέα την κοιλάδα του Σπερχειού, η χορωδία του Δήμου Λοκρών ερμήνευσε παραδοσιακά τραγούδια της Μικράς Ασίας και του τόπου μας και τα συγκροτήματα του Φιλοπρόοδου Ομίλου Λουτρών Υπάτης και του Επιμορφωτικού & Εκπολιτιστικού Συλλόγου Υπαταίων «ΟΙ ΑΙΝΙΑΝΕΣ» χόρεψαν χορούς της Ηπείρου, της Ρούμελης, της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης. Στο διάλειμμα οι παρευρισκόμενοι γεύτηκαν παραδοσιακά εδέσματα και είχαν την δυνατότητα να παρατηρήσουν το φεγγάρι από τα τηλεσκόπια του Αστεροσχολείου που μεταφέρθηκαν στο προαύλιο του Μουσείου.

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αταλάντης το πρόγραμμα άρχισε με την παρουσίαση μουσικού δρώμενου από τα παιδιά που συμμετέχουν στις καλοκαιρινές εκπαιδευτικές δράσεις της Αιαντείου Δημόσιας Βιβλιοθήκης σε συνεργασία με την ΙΔ΄ ΕΠΚΑ και ολοκληρώθηκε με την συναυλία των μουσικών Ανδρέα Μπέρδου (κιθάρα) και Μιχάλη Καζάνα (μπουζούκι) με γνωστά τραγούδια των Σταύρου Κουγιουμτζή, Μίμη Πλέσσα, Σωκράτη Μάλαμα, Παντελή Θαλασσινού, Θανάση Πολυκανδριώτη, Μάνου Λοϊζου, Γιώργου Ζαμπέτα και Γιάννη Σπανού.

Τέλος, όσοι επέλεξαν να ανηφορήσουν, όπως κάθε χρόνο, τη βραδιά της Πανσελήνου στην Ακρόπολη της Πρόερνας στο Νέο Μοναστήρι, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν την θεατρική παράσταση ΗΛΕΚΤΡΑ του Σοφοκλή από το σχήμα ΜΟΡΦΕΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ του Θωμά Κινδύνη. Ο αρχαιολογικός χώρος, ο οποίος αναπλάστηκε και αναδείχθηκε από την ΙΔ΄ ΕΠΚΑ στο πλαίσιο του Γ΄ ΚΠΣ, προσφέρει ένα μοναδικό σκηνικό για την παρουσίαση έργων αρχαίου δράματος, αλλά και την πραγματοποίηση συναυλιών και κάθε είδους πολιτιστικών εκδηλώσεων. Πρωταγωνιστής και σε αυτή την περίπτωση ήταν το φεγγάρι που έλαμπε ολόγιομο σε όλη τη διάρκεια της παράστασης δίνοντας άλλη διάσταση στο χώρο. Το διήμερο των εκδηλώσεων για την Πανσέληνο στην Πρόερνα ολοκληρώθηκε με την συναυλία των PULSAR το βράδυ της 1ης του Σεπτέμβρη.

΄Ολες οι εκδηλώσεις συνοδεύονταν από ξεναγήσεις και προβολή διαφανειών με το έργο των δύο Εφορειών Αρχαιοτήτων. Το φυλακτικό προσωπικό προσέφερε εθελοντικά της υπηρεσίες του ως προσφορά στις τοπικές κοινωνίες στη σημερινή δύσκολη οικονομική κατάσταση και μέλη των τοπικών συλλόγων εργάστηκαν ακούραστα για την επιτυχία της εκδήλωσης. Τους ευχαριστούμε όλους θερμά, καθώς και τους συνεργαζόμενους Δήμους.

 

Η Προϊσταμένη της ΙΔ΄ ΕΠΚΑ και της 24ης ΕΒΑ

Μαρία-Φωτεινή Παπακωνσταντίνου

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 

   PULSAR

Συγκρότημα PULSAR , Κάστρο Λαμίας

 

Παραδοσιακή χορωδία Δημοτικού Ωδείου Αταλάντης Δήμου Λοκρών, Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας - Υπάτη

 

Αυτοσχέδια παιδική Ορχήστρα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αταλάντης

 

Ηλέκτρα του Σοφοκλή από το θεατρικό σχήμα ΜΟΡΦΕΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ στην Ακρόπολη Πρόερνας στο Νέο Μοναστήρι Φθιώτιδας

 

 

 ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΙΔ ΕΠΚΑ ΚΑΙ ΤΗΣ 24ης ΕΒΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ, ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΥΠΑΤΗΣ, ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΤΑΛΑΝΤΗΣ

ΚΑΙ Η ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΡΝΑΣ

ΣΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ

 

Το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, και η Γενική Γραμματεία Πολιτισμού, στο πλαίσιο των προσπαθειών τους για την εξοικείωση του κοινού με την πολιτιστική μας κληρονομιά και δεδομένης της μεγάλης ανταπόκρισης που γνωρίζει σταθερά ο θεσμός της Πανσελήνου του Αυγούστου σε πανελλαδική κλίμακα, θα κρατήσει και φέτος ανοικτά περισσότερα μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους με παράλληλη διοργάνωση, σε ορισμένους από αυτούς, πολιτιστικών εκδηλώσεων, σε συνεργασία με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλους φορείς.

 

Την Παρασκευή 31 Αυγούστου, 120 μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι σε ολόκληρη την Ελλάδα θα παραμείνουν ανοικτά, ενώ σε 85 από αυτούς θα πραγματοποιηθεί σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων όπως συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και ξεναγήσεις με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, προκειμένου οι Έλληνες, αλλά και οι ξένοι επισκέπτες της χώρας μας, να βιώσουν τη μυσταγωγία των μνημείων κάτω από το φως του φεγγαριού.

 

H IΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και η 24η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων συμμετέχουν για μια ακόμα φορά στη διοργάνωση με τις παρακάτω εκδηλώσεις:

 

Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

 

ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

 

Αρχαιολογικό Μουσείο και Κάστρο Λαμίας:

  • Ξεναγήσεις από αρχαιολόγους της Εφορείας και περιήγηση στο χώρο υπό τους ήχους του μουσικού συγκροτήματος PULSAR, σε συνεργασία με τον Δήμο Λαμιέων, από 8.30 μ.μ. έως 1.00 π.μ.

Αρχαιολογικό Μουσείο Αταλάντης:

  • Ξεναγήσεις από αρχαιολόγους της Εφορείας από 7.30 μ.μ. έως 9.00 μ.μ.
  • Παρουσίαση εκπαιδευτικών δράσεων σε συνεργασία με την Αιάντειο Δημόσια Βιβλιοθήκη Αταλάντης
  • Προβολή διαφανειών από το έργο της Εφορείας, με ιδιαίτερη έμφαση στην περιοχή της Λοκρίδας
  • Μουσική εκδήλωση στον αύλειο χώρο του Μουσείου, σε συνεργασία με τον Δήμο Λοκρών. Ώρα έναρξης 9.00 μ.μ.

 

Ακρόπολη Πρόερνας, Νέο Μοναστήρι:

 

  • Ξεναγήσεις από αρχαιολόγους της Εφορείας από 8.00 έως 9.00 μ.μ.
  • Προβολή διαφανειών από το έργο της Εφορείας, με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάδειξη - ανάπλαση του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης Πρόερνας.
  • Θεατρική παράσταση ΗΛΕΚΤΡΑ του Σοφοκλή από το σχήμα ΜΟΡΦΕΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ, σε συνεργασία με τον Δήμο Δομοκού. Ώρα έναρξης 9.00 μ.μ..

 

24η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων

 

Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας - Υπάτη

Εκδήλωση με τίτλο «Το φεγγάρι βόλτες κάνει στα μουσικοχορευτικά περΥΠΑΤΗματα της λαϊκής μας παράδοσης» με την συμμετοχή της Παραδοσιακής Χορωδίας του Δημοτικού Ωδείου Αταλάντης Δήμου Λοκρών, του Εκπολιτιστικού Επιμορφωτικού Συλλόγου Υπαταίων "ΟΙ ΑΙΝΙΑΝΕΣ" και του Φιλοπρόοδου Ομίλου Λουτρών Υπάτης.

Ώρα έναρξης 9.00 μ.μ.

 

Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

 

Ακρόπολη Πρόερνας, Νέο Μοναστήρι:

  • Μουσική εκδήλωση με το συγκρότημα PULSAR, σε συνεργασία με τον Δήμο Δομοκού. Ώρα έναρξης 9.00 μ.μ..

 

 

Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

 

Η Προϊσταμένη των Εφορειών 

Μαρία – Φωτεινή Παπακωνσταντίνου

Αρχαιολόγος με βαθμό Α΄

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Friday the 26th. Design by QualityJoomlaTemplates. ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων