ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΜΕΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ 2012

Εκτύπωση
Κατηγορία: 2012
Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 17 Σεπτεμβρίου 2014

 

 

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

 

 ΔΥΝΑΜΙΚΗ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΤΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ 2012

Η Φθιώτιδα έδωσε για μια ακόμη φορά δυναμικά το παρόν στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2012, με την διοργάνωση εκδηλώσεων και την πραγματοποίηση ξεναγήσεων με ελεύθερη είσοδο σε όλα τα Αρχαιολογικά Μουσεία της.

Ο θεσμός των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς παρέχει κάθε χρόνο το τελευταίο σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου την ευκαιρία να επισκεφθεί το κοινό μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους και να εμπλακεί στην ερμηνευτική διαδικασία των εκθεμάτων, από μια διαφορετική κάθε φορά οπτική γωνία.

Το θέμα του εορτασμού για την διετία 2011-2012 ήταν «Κρίσεις, συνέχειες και ασυνέχειες στην ιστορία» δίνοντας έτσι το έναυσμα για ενημέρωση σχετικά με την εναλλαγή των φάσεων κρίσης-ανάκαμψης διαχρονικά, προβληματισμό για την κρίσιμη φάση που διανύουμε και αναζήτηση δημιουργικών διεξόδων, όπως η επαφή με τον πολιτισμό. Σε μια εποχή κατά την οποία η κρίση εντείνεται, η θεματική αυτή αποδείχτηκε τουλάχιστον εύστοχη. 

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας ξεκίνησε από την Παρασκευή 28/9 η λειτουργία της έκθεσης κειμένων και φωτογραφιών «ΕΜΠΟΡΙΟΝ, Πύλη εισόδου του ελληνικού πολιτισμού στην Ιβηρική χερσόνησο», η οποία συνδιοργανώνεται από την ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, το Ινστιτούτο Θερβάντες και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Καταλωνίας με διάρκεια έως 7/1/2012. Η έκθεση προσφέρει στον επισκέπτη του Μουσείου μια μοναδική ευκαιρία γνωριμίας με την δυτικότερη ελληνική αποικία του αρχαίου κόσμου στα μεσογειακά παράλια της Καταλωνίας μέσα από τα αποτελέσματα μιας εκατονταετηρίδας ανασκαφών στο χώρο.

Στην Αταλάντη ολοκληρώθηκαν οι 15ήμερες εκδηλώσεις της Αιαντείου Δημόσιας Βιβλιοθήκης, σε συνεργασία με την ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και τον Δήμο Λοκρών, με τίτλο: «Η ποίηση του πολέμου - Από τον ΄Ομηρο στο Νικηφόρο Βρεττάκο», με την πραγματοποίηση της προγραμματισμένης Εσπερίδας την Κυριακή 30/9 στο Κωνσταντίνειο Πνευματικό Κέντρο. Δόθηκαν διαλέξεις σχετικά με το θέμα από τις κ.κ. Μαρία-Φωτεινή Παπακωνσταντίνου, Προϊσταμένη της ΙΔ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Αν. Προϊσταμένη της 24ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Μαρδίτσα Καρέντζου – Ζεκεντέ, Προϊσταμένη της Αιαντείου Δημόσιας Βιβλιοθήκης και Σοφία Δημάκη, Τμηματάρχη Μουσείων της ΙΔ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, έγιναν απαγγελίες ποιημάτων με τη συνοδεία πιάνου και κιθάρας και προβλήθηκε η ταινία της Α. Δρακοπούλου «Περιουσιακά στοιχεία». Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αταλάντης φιλοξενήθηκε η έκθεση «Χρονολόγιο Νικηφόρου Βρεττάκου» με την υποστήριξη της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σπάρτης, ενώ παράλληλες δράσεις υλοποιήθηκαν στην Αιάντειο Βιβλιοθήκη.

Τέλος, οι τριήμερες εκδηλώσεις του Βυζαντινού Μουσείου Φθιώτιδας στην Υπάτη έκλεισαν με τις ομιλίες των κ.κ. Μαρίας – Φωτεινής Παπακωνσταντίνου, Προϊσταμένης της ΙΔ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Αν. Προϊσταμένης της 24ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με θέμα τον θεσμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Γεωργίου Πάλλη, Αρχαιολόγου της 24ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, με θέμα: «Ανιχνεύοντας τις κρίσεις στο Βυζάντιο μέσα από τα εκθέματα του Βυζαντινού Μουσείου Φθιώτιδας».

Σε όλες τις εκδηλώσεις η προσέλευση του κόσμου υπήρξε ικανοποιητική και η συμμετοχή του ουσιαστική χάρη στην επικαιρότητα του θέματος, την πολυδιάστατη προσέγγιση και την εμπεριστατωμένη παρουσίασή του.

 

Από την ΕΚΘΕΣΗ κειμένων – φωτογραφίας: «ΕΜΠΟΡΙΟΝ, Πύλη εισόδου του ελληνικού πολιτισμο στην Ιβηρική Χερσόνησο» στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Λαμίας

 

Από την εκδήλωση στο Αστεροσχολείο Υπάτης  

 

 

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 Λόγω απροόπτου κωλύματος οι προγραμματισμένες ξεναγήσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αταλάντης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς για τις 29 - 30/9 θα πραγματοποιηθούν μόνο την Κυριακή στις 30 Σεπτεμβρίου 2012

  

 Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ

 

Η ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων διοργανώνει σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων από 28 έως 30 Σεπτεμβρίου 2012 στη Λαμία και την Αταλάντη στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς αποτελούν κορυφαία πολιτιστική διοργάνωση η οποία πραγματοποιείται από το 1991 και εξής σε όλες τις χώρες της Ευρώπης κάτω από το γενικό σύνθημα «Ευρώπη, μια κοινή κληρονομιά».

Κύριος στόχος της διοργάνωσης είναι η αναζωογόνηση των μνημείων και των μουσείων με την εξασφάλιση ελεύθερης πρόσβασης του κοινού σε αυτά, αλλά και η συνειδητοποίηση της κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας μέσα από τις ιδιαιτερότητες του κάθε λαού, η αναζήτηση της συλλογικής μνήμης και η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς με τη συνεργασία δημόσιων και ιδιωτικών φορέων. Για τη διετία 2011-2012 το γενικό θέμα του εορτασμού είναι: «Κρίσεις. Συνέχειες και ασυνέχειες στην ιστορία».

Η ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων συμμετέχει για μια ακόμα φορά στον εορτασμό με την διοργάνωση σειράς πολιτιστικών εκδηλώσεων, στη Λαμία, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θερβάντες και το Αρχαιολογικό Μουσείο Καταλωνίας – Εμπόριον, και στην Αταλάντη, σε συνεργασία με την Αιάντειο Δημόσια Βιβλιοθήκη και το Δήμο Λοκρών.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής :

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ

  • ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ

                -Παρασκευή 28/9, 10.00 π.μ. - 1.00 μ.μ. για τα σχολεία

               -Κυριακή 30/9, 10.00 π.μ. - 1.00 μ.μ. για το κοινό        

  • ΕΚΘΕΣΗ κειμένων – φωτογραφίας: «ΕΜΠΟΡΙΟΝ, Πύλη εισόδου του ελληνικού πολιτισμού

           στην Ιβηρική Χερσόνησο». Διάρκεια έκθεσης: 28/9/2012-7/1/2013.

Μέσα από φωτογραφίες και κείμενα, η έκθεση μας φέρνει κοντά στην ιστορία της αρχαίας ελληνικής πόλης του Εμπορίου (Εμπούριες, Λ’ Εσκάλα) και τα πλούσια αρχαιολογικά κατάλοιπα που έχουν φέρει στο φως οι ανασκαφές. Με αυτόν τον τρόπο φιλοδοξεί να κάνει γνωστά στους επισκέπτες του Αρχαιολογικού Μουσείου Λαμίας έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ιβηρικής Χερσονήσου και καθοριστικής σημασίας για να κατανοήσουμε τα ίχνη που άφησε ο ελληνικός πολιτισμός στο δυτικό άκρο της Μεσογείου.

 

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΤΑΛΑΝΤΗΣ

  • ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ

       -Παρασκευή 28/9, 9.00 π.μ. - 1.00 μ.μ. για τα σχολεία

         -Σάββατο 29 και Κυριακή 30/9, 9.00 π.μ. - 1.00 μ.μ. για το κοινό

  • ΚΙΝΗΤΗ ΕΚΘΕΣΗ της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Σπάρτης με θέμα: «Χρονολόγιο Νικηφόρου Βρεττάκου» με παράλληλες δράσεις στο Αναγνωστήριο της Αιαντείου Δημόσιας Βιβλιοθήκης Αταλάντης (ξεναγήσεις, φύλλα εργασίας, ηχητική αφήγηση του Τίτου Πατρίκιου για τον ποιητή – Αρχείο Ν. Βρεττάκου). Διάρκεια έκθεσης: 15-30/9/2012.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΤΑΛΑΝΤΗΣ

●          ΗΜΕΡΙΔΑ, Κυριακή 30/9 και ώρα 7.00 μ.μ., με θέμα: «Από τον Όμηρο στον Νικηφόρο Βρεττάκο. Η ποίηση του πολέμου», με ομιλίες των κ.κ. Μ.-Φ. Παπακωνσταντίνου, Προϊσταμένης της ΙΔ΄ ΕΠΚΑ, Σ. Δημάκη, Τμηματάρχη Μουσείων της ΙΔ΄ ΕΠΚΑ και Μ. Ζεκεντέ-Καρέντζου, Προϊσταμένης της Αιαντείου Δημόσιας Βιβλιοθήκης Αταλάντης, απαγγελία ποιημάτων συνοδεία πιάνου και κιθάρας και προβολή της ταινίας της Α. Δρακοπούλου «Περιουσιακά στοιχεία» (Αρχείο Ν. Βρεττάκου).

         είσοδος ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΤΙΣ εκδηλώσεις από 28-30 Σεπτεμβριου 2012

 

Η Προϊσταμένη της Εφορείας

Μαρία – Φωτεινή Παπακωνσταντίνου

Αρχαιολόγος

 

Η αφίσα για την εκδήλωση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας

 

 

Η πρόσκληση για την εκδήλωση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αταλάντης

 

Friday the 26th. Design by QualityJoomlaTemplates. ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων