ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΜΕΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ 2011

Εκτύπωση
Κατηγορία: 2011
Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 11 Αυγούστου 2014

 

Αφίσα της εκδήλωσης

 

 Πρόσκληση

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 Ενημερωτικό φυλλάδιο

  

  Πρόσκληση στη Διάλεξη του Καθ. Wolf - Dietrich Niemeier στο Κάστρο Λαμίας

 

 Αφίσα Έκθεσης Ζωγραφικής - Γλυπτικής ΣΚΕΤΚΕ

 

 

 Φωτογραφίες από την έκθεση του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Στερεάς Ελλάδας στην αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου στο Κάστρο της Λαμίας

 

 

 

 

 

  

Φωτογραφίες από τη διάλεξη του Καθ. Wolf - Dietrich Niemeier και την ομιλία της Προϊσταμένης της ΙΔ' ΕΠΚΑ στο Κωνσταντίνειο Πνευματικό Κέντρο Αταλάντης

 

 

 

 

 

 

  Φωτογραφίες από τις ξεναγήσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δ Ε Λ Τ Ι Ο  Τ Υ Π Ο Υ

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΕΙΡΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔ΄ ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

στο πλαίσιο του εορτασμού των

Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς

23 Σεπτεμβρίου έως 5 Οκτωβρίου 2011

 

Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς αποτελούν κορυφαία πολιτιστική διοργάνωση η οποία πραγματοποιείται από το 1991 και εξής σε όλες τις χώρες της Ευρώπης κάτω από το γενικό σύνθημα «Ευρώπη, μια κοινή κληρονομιά».

Κύριος στόχος της διοργάνωσης είναι η αναζωογόνηση των μνημείων και των μουσείων με την εξασφάλιση ελεύθερης πρόσβασης του κοινού σε αυτά, αλλά και η συνειδητοποίηση της κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας μέσα από τις ιδιαιτερότητες του κάθε λαού, η αναζήτηση της συλλογικής μνήμης και η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς με τη συνεργασία δημόσιων και ιδιωτικών φορέων. Για τη διετία 2011-2012 το γενικό θέμα του εορτασμού είναι:

«Κρίσεις. Συνέχειες και ασυνέχειες στην ιστορία».

 

Η ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων συμμετέχει για μια ακόμα φορά στον εορτασμό με την διοργάνωση σειράς πολιτιστικών εκδηλώσεων στη Λαμία και την Αταλάντη, με το ειδικό θέμα «Ιστορικές και αρχαιολογικές μαρτυρίες της Περσικής εισβολής στο χώρο της Φθιώτιδας» και συνδιοργανωτές τον Δήμο Λαμιέων και τον Δήμο Λοκρών, με τη συνεργασία του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Κεντρικής Ελλάδας.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής :

 

  • ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ:          Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας
                                                    Αρχαιολογικό Μουσείο Αταλάντης
                                                    Αρχαιολογική Συλλογή Ελάτειας
    Παρασκευή 23/9 για τα σχολεία και Κυριακή 25/9 για το κοινό.

Οι επισκέπτες, με την διαμεσολάβηση αρχαιολόγων, θα προσπαθήσουν να αναγνώσουν τους αντικατοπτρισμούς των φάσεων κάμψης - ανάκαμψης του πολιτισμού στα τέχνεργα και τα κάθε είδους υλικά κατάλοιπά του τα οποία εκτίθενται στις προθήκες των αρχαιολογικών μουσείων της Φθιώτιδας, με ιδιαίτερη έμφαση στα ευρήματα της εποχής των Περσικών πολέμων.

  • ΔΙΑΛΕΞΗ του καθηγητή Wolf-Dietrich Niemeier, Διευθυντή του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου και ανασκαφέα του ιερού του Απόλλωνος των Αβών στο Καλαπόδι Φθιώτιδας, με τίτλο: «Το στρώμα της Περσικής καταστροφής στο ιερό του Απόλλωνος των Αβών στο Καλαπόδι».

    Κυριακή 2/10 και ώρα 7.00 μ.μ. στο Κωνσταντίνειο Πνευματικό Κέντρο Αταλάντης

    Τετάρτη 5/10 και ώρα 7.00 μ.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο του Κάστρου Λαμίας

 Θα προηγηθεί ομιλία της Προϊσταμένης της ΙΔ΄ Εφορείας Προϊστορικών και  Κλασικών Αρχαιοτήτων κ. Μαρίας–Φωτεινής Παπακωνσταντίνου σχετικά με τη συμμετοχή της Εφορείας στο εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2011.

Οι δύο σημαντικότεροι σταθμοί της πορείας του Ξέρξη προς την Αθήνα το 480 π.Χ. στο χώρο τον οποίο καταλαμβάνει σήμερα ο νομός Φθιώτιδας -οι Θερμοπύλες με την περιώνυμη μάχη και οι Άβες, όπου το περίφημο μαντείο και ο ναός του Απόλλωνος, τον οποίο κατέκαυσαν οι Πέρσες στο διάβα τους- γίνονται οι άξονες γύρω από τους οποίους περιστρέφεται η εκδήλωση, με διαφορετικό στην κάθε περίπτωση τρόπο: Οι Θερμοπύλες, μέσα από μια εικαστική προσέγγιση του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Κεντρικής Ελλάδας και οι Άβες μέσα από την παρουσίαση των αποτελεσμάτων των ανασκαφών των τελευταίων ετών.

    

  • ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΘΕΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ - ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ - ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Κεντρικής Ελλάδας (Σ.Κ.Ε.Τ.Κ.Ε.), με τίτλο «ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ, 2.500 ΧΡΟΝΙΑ».

    Τετάρτη 5/10 και ώρα 8.00 μ.μ. στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Λαμίας.

 

Διάρκεια έκθεσης: 23/9 έως 30/10/2011.

 Η εισοδος ΣΕ ολες τις εκδηλωσεις θα εΙναι ελευθερη

 

Η Προϊσταμένη της Εφορείας

 

Μαρία – Φωτεινή Παπακωνσταντίνου

Αρχαιολόγος με βαθμό Α’

 

 

Δελτίο τύπου για τη διάλεξη του καθ.Wolf-Dietrich Niemeier 

 

 

 

 

Friday the 26th. Design by QualityJoomlaTemplates. ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων