ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ 2011

Εκτύπωση
Κατηγορία: 2011
Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 11 Αυγούστου 2014

ΜΥΣΤΑΓΩΓΙΑ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΤΑΛΑΝΤΗΣ,

ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΛΑΜΙΑΣ

ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΡΝΑΣ

  

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟ

 

 

Ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία και με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις της ΙΔ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων για την Πανσέληνο του Αυγούστου στα Αρχαιολογικά Μουσεία Λαμίας και Αταλάντης και στον αρχαιολογικό χώρο της ακρόπολης της αρχαίας Πρόερνας στο Νέο Μοναστήρι.

 

 

 

Οι εκδηλώσεις, οι οποίες εντάσσονται στο πλαίσιο των προσπαθειών του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού για το άνοιγμα των μνημείων στο κοινό, με αφορμή την τελευταία Πανσέληνο του καλοκαιριού, πραγματοποιήθηκαν στη Φθιώτιδα σε συνεργασία με τους Δήμους Λαμιέων, Λοκρών και Δομοκού. Συγκεκριμένα:

 

 

 

  • Αρχαιολογικό Μουσείο Αταλάντης: Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αταλάντης φιλοξενούνται οι αρχαιολογικοί θησαυροί οι οποίοι προήλθαν από τις ανασκαφές της ΙΔ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, αλλά και ξένων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και σχολών, στην αρχαία Ανατολική Λοκρίδα και την Βορειοανατολική Φωκίδα. Το άνοιγμα του μουσείου και η πραγματοποίηση μουσικής εκδήλωσης, για δεύτερη συνεχή χρονιά με αφορμή την Πανσέληνο, έγιναν δεκτά με ενθουσιασμό από το κοινό, η προσέλευση του οποίου ξεπέρασε, για τα δεδομένα της πόλης -και του εορταστικού τριήμερου- κάθε προσδοκία. Ξεναγήθηκαν από αρχαιολόγους της Εφορείας περισσότεροι από 400 επισκέπτες και στη συνέχεια παρακολούθησαν την μουσική εκδήλωση και την απαγγελία ποιημάτων στον αύλειο χώρο του μουσείου. Συγχρόνως προβάλλονταν σε γιγαντοοθόνη διαφάνειες από τους αρχαιολογικούς χώρους και τα ευρήματα της Εφορείας με ιδιαίτερη έμφαση στην περιοχή της Λοκρίδας.
  • Αρχαιολογικός χώρος Κάστρου - Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας: Επισκέφθηκαν το Μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο περίπου 300 άτομα, τα οποία ξεναγήθηκαν από αρχαιολόγους της Εφορείας.
  • Ακρόπολη Πρόερνας, Νέο Μοναστήρι: Στην μουσική εκδήλωση με τίτλο «Ποίηση και έντεχνο ελληνικό τραγούδι» από το καλλιτεχνικό σχήμα ΕΣΤΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ ΕΡΙΝΕώΣ, με τη Χριστίνα Μαραγκόζη και τον Πέτρο Δουρδουμπάκη στο τραγούδι και την Μαρία Γώγου στην απαγγελία ποιημάτων σε σκηνοθεσία Ιωάννη Τράντα, παρευρέθηκαν περισσότερα από 1500 άτομα, όχι μόνο από τη Φθιώτιδα αλλά και από τους όμορους νομούς, τα οποία βίωσαν την μυσταγωγία του μνημείου κάτω από το φως του φεγγαριού. Προηγήθηκαν ξεναγήσεις στο χώρο της ακρόπολης και προβολή διαφανειών σχετικών με τις εργασίες αποκατάστασης του μνημείου.

 

Με την διοργάνωση καλλιτεχνικών εκδηλώσεων στην ακρόπολη της Πρόερνας κάθε χρόνο ανελλιπώς από την απόδοση του χώρου στο κοινό το 2007 -μετά την ανάπλαση και ανάδειξή του από την ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με χρηματοδότηση από το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης- εκπληρώνεται με τον καλύτερο τρόπο ένας από τους κύριους στόχους του προγράμματος, η ένταξη του μνημείου στο σύγχρονο πολιτιστικό γίγνεσθαι.

 

Οι εκδηλώσεις με αφορμή την Πανσέληνο αποτελούν πλέον έναν επιτυχημένο θεσμό και έχουν κερδίσει το ενδιαφέρον του κόσμου, ο οποίος ανταποκρίνεται στο κάλεσμα των υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και προσέρχεται αθρόα στους αρχαιολογικούς χώρους και στα μουσεία.

 

Η ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων ευχαριστεί για τη συνεργασίας τους τους Δήμους Λαμιέων, Λοκρών και Δομοκού, καθώς και τους εκπροσώπους του τύπου για την προβολή των πολιτιστικών της δράσεων, και δεσμεύεται για την διοργάνωση ανάλογων εκδηλώσεων στο μέλλον.

 

 

Η Προϊσταμένη της Εφορείας

 

 

 

Μαρία – Φωτεινή Παπακωνσταντίνου

 

Αρχαιολόγος με βαθμό Α’

 

 

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΤΑΛΑΝΤΗΣ ΚΑΙ Η ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΡΝΑΣ ΣΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ

 

Το Υπουργείο Πολιτισμού, στο πλαίσιο των προσπαθειών του για την εξοικείωση του κοινού με την πολιτιστική μας κληρονομιά, θα κρατήσει και φέτος ανοικτούς επιλεγμένους Αρχαιολογικούς Χώρους και Μνημεία κατά την Πανσέληνο του Αυγούστου 2011, με παράλληλη διοργάνωση σε ορισμένους από αυτούς πολιτιστικών εκδηλώσεων, με τη συνεργασία φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλων φορέων .

 

Το Σάββατο 13 Αυγούστου, περισσότεροι από 75 αρχαιολογικοί χώροι, σε ολόκληρη την Ελλάδα, θα παραμείνουν ανοικτοί, από 7.00 μ.μ. έως 01.00 π.μ., με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, προκειμένου οι Έλληνες, αλλά και οι ξένοι επισκέπτες της χώρας μας, να βιώσουν την μυσταγωγία των μνημείων κάτω από το φως του φεγγαριού.

 

H IΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων συμμετέχει για μια ακόμα φορά στη διοργάνωση με τις παρακάτω εκδηλώσεις:

Αρχαιολογικό Μουσείο Αταλάντης:

  • Ξεναγήσεις από αρχαιολόγους της Εφορείας από 7.30 έως 9.00 μ.μ.
  • Προβολή διαφανειών από το έργο της Εφορείας, με ιδιαίτερη έμφαση στην περιοχή της Λοκρίδας (9.00 - 9.30 μ.μ.)
  • Μουσικοποιητική εκδήλωση στον αύλειο χώρο του Μουσείου, σε συνεργασία με τον Δήμο Αταλάντης .

 

Ακρόπολη Πρόερνας, Νέο Μοναστήρι:

  • Ξεναγήσεις από αρχαιολόγους της Εφορείας από 8.00 έως 9.00 μ.μ.
  • Προβολή διαφανειών από το έργο της Εφορείας, με ιδιαίτερη έμφαση στις εργασίες ανάδειξης - ανάπλασης του αρχαιολογικού χώρου της ακρόπολης Πρόερνας (9.00 - 9.30 μ.μ.)
  • Μουσική εκδήλωση «Ποίηση και έντεχνο ελληνικό τραγούδι», από το καλλιτεχνικό σχήμα ΕΣΤΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ ΕΡΙΝΕώΣ. Θα τραγουδήσουν η Χριστίνα Μαραγκόζη και ο Πέτρος Δουρδουμπάκης και θα απαγγείλει ποιήματα η Μαρία Γώγου. Η σκηνοθεσία και οι επιλογές είναι του Ιωάννη Τράντα.

 

Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ.

 

Η Προϊσταμένη της Εφορείας

Μαρία – Φωτεινή Παπακωνσταντίνου

Αρχαιολόγος με βαθμό Α΄

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Friday the 26th. Design by QualityJoomlaTemplates. ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων