Συντήρηση-Αποκατάσταση του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως Σωτήρος και των τοιχογραφιών του στην Ανατολική Φραγκίστα, Π.Ε. Ευρυτανίας, Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας

Εκτύπωση
Κατηγορία: Αναδείξεις
Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2020

 3-8-2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

 

Συντήρηση-Αποκατάσταση του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως Σωτήρος και των τοιχογραφιών του στην Ανατολική Φραγκίστα, Π.Ε. Ευρυτανίας, Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας

 

 

 

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδος και Ευρυτανίας, στο πλαίσιο της συνεργασίας της με τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, την Ιερά Μητρόπολη Καρπενησίου και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, θα συμμετάσχει στην πρώτη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 6 Αυγούστου 2020, για τον εορτασμό του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως Σωτήρος στην Ανατολική Φραγκίστα Ευρυτανίας, με αφορμή την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης του ναού και συντήρησης των τοιχογραφιών του.

 

Ο ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Ανατολική Φραγκίστα Ευρυτανίας ήταν άλλοτε καθολικό Μονής. Είναι μονόκλιτος, τρίκογχος, αθωνικού τύπου, με τρουλοκαμάρα και καμαροσκεπή νάρθηκα. Σύμφωνα με την κτητορική επιγραφή κτίστηκε το 1725 και τοιχογραφήθηκε το 1732 με δαπάνες του ιερομονάχου Παπακυρίλλου από την Βούλπη και του λαϊκού κυρ Χατζηπαναγιώτη από το Κεράσοβο, όταν ήταν επίσκοπος Λιτζάς και Αγράφων, ο Διονύσιος. Ο ναός διαθέτει εξαιρετικής τέχνης ξυλόγλυπτο τέμπλο, ακριβώς χρονολογημένο το 1731 και ξυλόγλυπτο χορό (πολυέλαιο) της ίδιας περιόδου.

 

Οι διαδικασίες για την υλοποίηση των εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης του ναού ξεκίνησαν το 2011, με μέριμνα της τότε αρμόδιας 24ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Τον Μάιο του 2015 υπογράφηκε η Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, με Φορέα Υλοποίησης την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Ευρυτανίας. Στο πλαίσιο αυτής, τον Απρίλιο του 2016, ξεκίνησε η υλοποίηση του έργου «Συντήρηση-Αποκατάσταση Ι.Ν. Μεταμορφώσεως Σωτήρος στην Ανατολική Φραγκίστα, Π.Ε. Ευρυτανίας, Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας», με προϋπολογισμό 350.000,00 €, υπό την εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδος και Ευρυτανίας και με ανάδοχο την τεχνική εταιρεία του κ. Έντι Ράφτη.

 

Για την ολοκλήρωση των αναστηλωτικών επεμβάσεων στο ναό ήταν αναγκαίο να προηγηθούν εργασίες συστηματικής συντήρησης των τοιχογραφιών του μνημείου, τις οποίες ανέλαβε να υλοποιήσει απολογιστικά και με αυτεπιστασία η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων Νεωτέρων Μνημείων, με το έργο «Συντήρηση των τοιχογραφιών του καθολικού της Ι. Μ. Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στην Ανατολική Φραγκίστα Ευρυτανίας», προϋπολογισμού 65.000,00 € και ανάδοχο την εταιρεία «ΘΕΟΦΙΛΑΚΟΣ Π. ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ Γ. Ο.Ε., ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ-ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ».

 

Η τοπική κοινωνία και ιδιαίτερα το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της Ενορίας των Αγίων Αποστόλων της Ανατολικής Φραγκίστας, πρόσφεραν αφειδώς φιλόξενη υποστήριξη και αρωγή σε όλη τη διάρκεια των εργασιών.

 

Με την ολοκλήρωση της αρχιτεκτονικής και στατικής αποκατάστασης του μνημείου και συντήρησης των τοιχογραφιών του, ο ναός καθίσταται πλέον λειτουργικός και παραδίδεται στην Ιερά Μητρόπολη Καρπενησίου και στους ενορίτες. Οι λίγες συμπληρωματικές εργασίες που απομένουν να γίνουν (ξυλόγλυπτα, λίθινα κ.ά.), καθώς και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του μνημείου που δρομολογούνται στο εγγύς μέλλον, θα ολοκληρώσουν τη συνολική ανάδειξή του ως ένα από τα σπουδαιότερα μεταβυζαντινά μνημεία των Αγράφων.

 

 

 

 

 

Monday the 17th. Design by QualityJoomlaTemplates. ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων